Afbeelding
Enrico Kolk

Turfhistorie Zwartsluis herleeft met turfpad

Algemeen

ZWARTSLUIS - Het turfpad in Zwartsluis is zaterdagmorgen geopend door wethouder Visserman. Hij onthulde een nieuw bord dat aan de bovenkant van de Mastenmakersstraat, bij de dijk, komt te hangen. Albert Greveling en Visserman brachten samen een mandje turf naar een van de eilandjes.

Daar ligt een geschiedenis in opgesloten. “Als je een beetje springt, voel je dat de bodem zacht is”, zegt Greveling. Dat komt door de eeuwenlange overslag van turf, die op de eilanden plaatsvond. “De oorspronkelijke bodem is helemaal weggedrukt door de turfmolm.”

Om de herinnering aan de turf levendig te houden, staan er al 15 bordjes op de eilanden, met daarop historische informatie. “Het is nu niet meer zo brandgevaarlijk”, vertelt Greveling. “Maar ik weet nog uit mijn kinderjaren dat de eilandjes soms wel weken in brand stonden. De brandweer kreeg het dan niet uit.”

Uiteindelijk hield de turf op met bestaan. “Zoals nu ook het gas verdwijnt.” Toch blijft de historie levendig met het ‘turfpad’. “Ik ben blij dat ik dit nog als wethouder kan doen”, spreekt Visserman. “Ik voel me toch de wethouder die samen met Tineke (van de Wetering, red.) dit begon. Sluuspoort was al in gang gezet en vandaaruit is er veel gebeurd.”

Visserman kwam eens papieren tegen van een ‘ondeugende wethouder’. “En dat was ik. Daar stond op dat de gemeente de eilandjes aankocht.” In het kader van het centrumplan is ook dat verder uitgewerkt. “Maar dit is geen afsluiting. Met het centrumplan gaan we gewoon door, we zijn nooit gestopt.”

Turf en Zwartsluis horen bij elkaar. “Het is bijzonder zoals de grondslag hier ligt”, zegt de afzwaaiende wethouder. “Kijk maar naar de Zomerdijk. Het was een mooie gladde weg, maar nu alweer verzakt. Dat is niet te voorkomen.” Het turf zorgde echter ook voor een flinke impuls. In 1876 passeerden maar liefst 24.960 schepen de toenmalige Staphorstersluis, valt op een van de bordjes te lezen.

De hele turfhistorie, met de ontwikkeling van Zwartsluis eromheen, is op het turfpad te vinden. Binnenkort worden de mensen er, met het nieuwe bordje, ook daadwerkelijk op gewezen.