Bas Wilberink

'Week van Ons Water' met activiteiten in Genemuiden en Zwartsluis

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Van zaterdag 5 tot en met zondag 13 mei is de landelijke 'Week van Ons Water'. Het thema dit voorjaar is 'schoon en gezond water bij jou in de buurt'. Waterschap Drents Overijsselse Delta organiseert verschillende activiteiten, onder andere in Zwartsluis en Genemuiden, om te laten zien wat zij doet om te zorgen voor schoon water.

Op Nationale Molen- en Gemalendag, zaterdag 12 mei, kunnen bezoekers bij drie gemalen van Drents Overijsselse Delta terecht voor een kijkje achter de schermen. "In schoon water leven prachtige vissen en waterdieren", aldus het waterschap. "Daarover leren belangstellenden bij gemaal Stroink in Vollenhove. Kinderen kunnen waterdiertjes, die je alleen met een microscoop kunt zien, onderzoeken. In Genemuiden kunnen bezoekers een prachtige reis maken door de geschiedenis van het waterbeheer. Geïnteresseerden zijn welkom bij het oude stoomgemaal Mastenbroek en via een loopbrug kunnen bezoekers ook een kijkje nemen bij het nog werkende gemaal Veneriete."

In Zwartsluis is gemaal Zedemuden open. Eind mei neemt het waterschap dit gemaal over van Rijkswaterstaat, maar bezoekers kunnen er nu al terecht om te kijken wat er nodig is om het waterpeil in het Zwartewater en het Meppelerdiep te regelen. De gemalen zijn van 10.00 tot 16.00 uur open en de toegang is gratis. Meer informatie: www.wdodelta.nl/weekvanonswater.