Waterschap opent op Gemalendag Sluziger gemaal Zedemuden

Algemeen

ZWARTSLUIS - Op Nationale Molen- en Gemalendag (zaterdag 12 mei) opent Waterschap Drents Overijsselse Delta de deuren van het gemaal Zedemuden in Zwartsluis. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het gemaal dat het waterpeil regelt in het Zwarte Water en het Meppelerdiep.

Medewerkers van het waterschap geven een rondleiding door het gemaal en bezoekers krijgen een uniek kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je het gemaal bedient en welke machines gebruikt het waterschap om ervoor te zorgen dat het waterpeil onder controle blijft? Op deze en andere vragen krijgen geïnteresseerden antwoord als ze een bezoek brengen aan het gemaal.

Naast gemaal Zedemuden kunnen bezoekers ook terecht bij gemaal Mastenbroek (Genemuiden) en gemaal Stroink (Vollenhove) voor een blik achter de coulissen. Bij gemaal A.F. Stroink krijgen belangstellenden een rondleiding door het gemaal dat het waterpeil regelt in een deel van Noordwest-Overijssel. Kinderen kunnen waterdiertjes onderzoeken die alleen onder een microscoop te zien zijn. Bij gemaal Mastenbroek duiken bezoekers in de geschiedenis van het waterbeheer. Stoomgemaal Mastenbroek laat zien hoe waterschappen het vroeger aanpakten en bij het naastgelegen werkende gemaal Veneriete maakt het publiek kennis met de technisch hoogstandjes van tegenwoordig. Meer informatie: www.wdodelta.nl/weekvanonswater

De Nationale Molen- en Gemalendag valt dit jaar in de landelijke Week van Ons Water die plaatsvindt van zaterdag 5 tot en met zondag 13 mei. "Werk aan Ons Water is nooit af. Elke dag weer wordt er hard gewerkt om ons land waterveilig te houden. En om te zorgen voor voldoende en schoon water. Twee maal per jaar organiseren de waterpartners een Week van Ons Water. In het voorjaar is het thema schoon water en in het najaar waterveiligheid en wateroverlast. Dan kun je bij jou in de buurt kijken waar er wordt gewerkt aan ons water. En wat je zelf kunt doen om ons water schoon te houden en wateroverlast tegen te gaan. Op www.onswater.nl staat het volledige programma."

De toegang tot gemaal Zedemuden op 12 mei is gratis. Adres: Hasselterdijk 35 in Zwartsluis.