Afbeelding

Eerste apotheker van Genemuiden sluit tijdperk in vertrouwen af

Algemeen

GENEMUIDEN – De wisseling van de wacht heeft plaatsgevonden. Douwe Houvast stopt bij apotheek De Muiden aan de Prinses Julianastraat en geeft het stokje door aan zijn opvolgster Andrea Mulder. Hij is niet langer meer de eigenaar. Wel blijft hij voor altijd de oprichter van de eerste apotheek in Genemuiden ooit. Tot aan 1991 – het jaar waarin hij begon – verstrekten namelijk alleen apotheekhoudende huisartsen medicijnen in de Tapijtstad.

“In de wat kleinere gemeenten mochten huisartsen de functie van apotheker vervullen naast hun andere werkzaamheden. De overheid wilde er daarmee voor zorgen dat huisartsen, die anders mogelijk onvoldoende hun brood konden verdienen, toch in de kleinere kernen bleven. De zorgfunctie bleef daardoor beter overeind”, aldus Houvast. Uiteindelijk waren het echter toch de huisartsen zelf die Houvast vroegen een apotheek te beginnen in Genemuiden. “De contacten zijn altijd goed geweest en daar ben ik blij om. In andere plaatsen is dat soms wel anders.”

De Genemuider huisartsen hebben nu weer hun vertrouwen uitgesproken in Mulder. “Ze hebben dat hier apart benadrukt en dat is natuurlijk heel prettig”, zegt Mulder die in 1999 afstudeerde aan de universiteit in Utrecht en inmiddels heel wat vlieguren heeft gemaakt. Zij en Houvast zitten op één lijn in hun streven naar de beste service voor iedereen die medicijnen komt halen of wil laten bezorgen. “Ik wil de onder Douwe inzette koers voortzetten”, zegt Mulder. Apotheek De Muiden biedt de mogelijkheid om 24 uur per dag medicijnen af te halen uit een kluisje. In overleg met de huisarts wordt gezocht naar de beste medicatie die naar inzicht kan worden aangepast. “De mensen in Genemuiden hebben recht op de beste medicijnen, adviezen en de service zoals je die ook hebt in grotere steden”, benadrukt Houvast.

Iemand suggereerde eens dat je als enige apotheek in een kleinere kern niet per se aan alle hedendaagse wensen zou hoeven voldoen. Je hebt immers geen concurrentie. Houvast werpt die gedachte verre van zich. “Juist het feit dat wij de enige apotheek zijn in Genemuiden maakt dat we de verantwoordelijkheid voor de mensen hier zo mogelijk nog sterker voelen dan anders al het geval zou zijn geweest.” Het niveau zorg bij De Muiden ligt op een hoog niveau constateert Houvast tevreden. De vakspecialist begon in 1987 in Kampen. De weg die Houvast bewandelde was een wat atypische. “Ik wilde eigenlijk tandheelkunde doen maar werd voor die opleiding uitgeloot. Er waren wel andere mogelijkheden. Een daarvan was de opleiding farmacie en dat leek mij ook wel wat.” Het bleek een goede keuze en het begin van een nieuwe liefde. Houvast: “Ik haalde meteen in het eerste jaar hoge cijfers. Daarnaast bleek het een heel mooi vak en had ik ook nog eens het geluk dat de groep waar ik in zat heel leuk was.”

Na zijn opleiding rolde Houvast het apothekersvak in. Wie hem vol enthousiasme hoort praten, zou bijna denken dat hij nog helemaal geen afscheid heeft genomen. Toch zit er ook een keerzijde aan het verhaal. “Ik ben 58 en dus nog vrij jong. Ik stop om meerdere redenen. Onder meer gezondheidsklachten spelen daarbij een rol”, vertelt Houvast. Wat het vak soms ook minder leuk maakt, is de toegenomen invloed van zorgverzekeraars. Houvast begrijpt dat kosten een rol spelen in een sector waarin marktwerking haar intrede heeft gedaan. Maar dat moet zijns inziens niet schuren met het belang van de patiënt. “Je moet de mensen optimale zorg kunnen bieden.”

Voor Mulder is de huidige situatie een gegeven. Na het afronden van haar opleiding werkte ze eerst in Genemuiden en Hasselt. Later werd dat alleen Genemuiden. De volgende stap met ingang van deze maand is dus dat ze eindverantwoordelijke is van De Muiden. Ze kent de apotheek van haver tot gort en zal zich nu ook met de financiën moeten bemoeien. Ze weet zich gesteund door een goed team van 13 assistentes en een bezorger. Een team dat goed op elkaar is ingespeeld. Mulder: “Ik hoop dat ik hier hetzelfde vertrouwen krijg van de mensen in Genemuiden als Douwe.”

Dan is het tijd voor de foto. Of we alsjeblieft niet de clichéfoto willen maken van de geopende treklade met medicijndoosjes besluit Houvast met een knipoog.

Afbeelding