Bas Wilberink

Raadscolumn Gemeentebelangen: 'Toerisme'

Algemeen

"Als je op vakantie aan de praat komt met landgenoten in binnen- of buitenland en je vertelt dat je afkomstig bent uit de gemeente Zwartewaterland word je heel vaak een beetje schaapachtig aangekeken en komt de vraag: ‘waar ligt dat ergens?’. Wanneer je dan vertelt dat die gemeente een samenvoeging is van de plaatsen Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis krijg je vaak de reactie dat men daar wel eens van gehoord heeft maar waar die plaatsen nu geografisch liggen is dan nog vaak onbekend.

En die onbekendheid is er mede oorzaak van dat het nog niet erg wil vlotten met het op de toeristische kaart zetten van Zwartewaterland. Natuurlijk weten veel watersporters, vooral die met een sleepbootje, waar Zwartsluis ligt; watersporters uit de omgeving kennen de gratis ligplaatsen in de vluchthaven bij het Zwartemeer. Hasselt is ook niet helemaal onbekend maar heeft weinig mooie ligplaatsen voor watertoeristen, hoewel er wel mogelijkheden zijn in bijvoorbeeld haven De Beer.

Maar toeristen die met tent, caravan of kampeerauto in onze gemeente een mooie rustig gelegen camping zoeken om hun vakantie door te brengen zullen die niet vinden en dat is toch een voorwaarde om vakantiegangers wat langer te laten blijven.

Per slot van rekening hebben wij in onze kernen toch meerdere aantrekkelijke objecten om te delen met bezoekers van elders, zoals de diverse musea, de evenementen die regelmatig georganiseerd worden, de specifieke natuur in onze omgeving. Om het voor bezoekers aantrekkelijk te maken dienen er mogelijkheden te zijn voor overnachting. In Zwartsluis is er 1 hotel en in Hasselt een enkele B&B beschikbaar. Maar veel toeristen hebben tegenwoordig hun eigen slaapplaats mee, namelijk hun camper. Daarom is het een uitstekend idee om goede camperverblijfplaatsen in de diverse kernen in te richten.

In Zwartsluis is bij de voetbalvelden al een poging gedaan maar deze camperplaats is zo slecht bereikbaar dat hier weinig gebruik van gemaakt wordt. In Hasselt en Genemuiden zie je zo nu en dan ergens een kampeerauto staan maar deze toeristen reizen onmiddellijk weer verder omdat er geen faciliteiten aanwezig zijn.

Nu we aan het begin staan van een nieuwe raadsperiode van vier jaar lijkt het ons een schone taak voor het nieuwe college om hier nu eens voortvarend mee aan de slag te gaan. Onze gemeente heeft genoeg te bieden en uitbreiding van de mogelijkheden voor de toeristen betekent ook uitbreiding van de werkgelegenheid in deze branche. Wij wensen hen hierbij veel succes."

Roel Withaar
Gemeentebelangen Zwartewaterland