Afbeelding
Bas Wilberink

Survivalbrothers hopen op opening 'Navaliaburcht Outdoorsports' begin 2019

Algemeen

(door Bas Wilberink)

GENEMUIDEN - Begin 2019, zo is de hoop van Survivalbrothers Jasper (14) en Rutger (16) Eenkhoorn en hun vader Gerrit, opent ‘Navaliaburcht Outdoorsports’ in Genemuiden. Momenteel wordt onderzocht of een locatie achter de manege geschikt is als terrein voor onder andere survivalrun, obstaclerun en bootcamp. “Eind dit jaar verwachten we daarover uitsluitsel.”

De gebroeders Eenkhoorn beoefenen nu zelf twee jaar de sport survivalrun. “Ik deed eerst andere sporten; skeeleren en schaatsen”, vertelt Rutger. “Maar dat vond ik niet zo interessant meer. Mijn vader kwam met het idee om te gaan survivalrunnen.”

Deze buitensport combineert hardlopen met hindernissen. Gerrit vult aan: “Het is een vernieuwende sport met een hoop uitdaging, waar je je energie in kwijt kan.”

‘Innovatief plan’

Jasper, die daarvoor nooit een sport had beoefend, sloot zich bij zijn oudere broer aan. Aanvankelijk deden ze dat bij Thor Survivalrun in Zwolle, toen het idee kwam om zelf een baan in hun woonplaats te realiseren. Dat is inmiddels in een vergevorderd stadium, laat Gerrit weten. Zo maakten studenten van Windesheim een ‘innovatief plan’ en onderzochten ze de behoefte bij Genemuider basisscholen.

“De respons was erg goed”, vertelt Gerrit. “De gemeente is met de locatie bezig. Het gaat om het stuk achter de manege, langs de Randweg, naast het Varkensgat. Maar de Randweg ligt een stuk hoger. Dus ik weet niet of dat wat wordt, qua veiligheid. Daar komt bij dat er mogelijk een parkeerprobleem ontstaat, als Sportclub een wedstrijd heeft of de manege. Als je het opzet, moet je het ook meteen goed doen. We hebben eventueel nog een andere locatie op het oog.”

Speed Airsoft

Wanneer die er is, kan het snel gaan. Het idee is om naast een locatie voor de survivalrun, obstaclerun en bootcamp ook een apart deel te reserveren voor Speed Airsoft. “Dat is een soort paintball met plastic balletjes”, legt Jasper uit. “Het zijn net echte geweren”, gaat Gerrit verder. “Het idee is een ‘arrestatieteam’ dat op zoek gaat naar andere deelnemers. Zij kunnen zich verschuilen in containers en oude auto’s. Voor de jeugd denken we aan soft paintball op hetzelfde terrein.”

Daarnaast worden er straks ‘belevenisactiviteiten’ aangeboden als vlotten bouwen, vuurtjes maken om zelf eten op klaar te maken en Dodgebow (trefbal met pijl en boog). Ook worden er wekelijks survivalruntrainingen gegeven met een professionele trainer. De broers Eenkhoorn assisteren daarbij, net zoals ze nu al geregeld evenementen organiseren. “Verder hopen we op een samenwerking met scholen”, aldus Gerrit. “De regering wil toe naar drie uur schoolsporten per week, waar dat nu soms een half uurtje is. Scholen zouden eens per week terecht kunnen in ‘Navaliaburcht Outdoorsports’.”

Businessclub

Gerrit denkt voor de realisatie zo’n 80.000 euro nodig te hebben. “Het project van Windesheim voldoet aan de eisen voor een subsidie van de provincie”, legt hij uit. “Daarnaast willen we een businessclub oprichten, net zoals bij Sportclub. We verhuren daarbij reclameborden.”

Goede doel

Zelf verdienen aan ‘Navaliaburcht Outdoorsports’ hoeven de heren Eenkhoorn niet. Alles wat aan de streep overblijft wordt weer geïnvesteerd in nieuwe materialen. En een deel gaat naar het goede doel; de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. “Ik heb altijd geschaatst voor het goede doel”, legt Rutger uit. “Dat wilden we er in houden. In onze familie zijn een aantal mensen overleden aan kanker. Het geld aan de Antoni van Leeuwenhoek Foundation wordt direct in onderzoek gestoken.”

Maar ‘Navaliaburcht Outdoorsports’ kent nog een ander goed doel. “De jeugd heeft hier in Genemuiden weinig”, vindt Gerrit. “Je hoort ook veel over drugs- en drankgebruik. Wij willen met onze activiteiten de jeugd en hun ouders stimuleren en activeren. Ook gaan we wat doen met gameverslaving. Als jongeren actief bezig zijn, zijn ze minder bezig met games, drugs en drank.”