Klaas Noordstra

Raad stelt 4 ton beschikbaar voor onderzoek naar uitbreiding Zevenhont

Algemeen

GENEMUIDEN - De gemeenteraad stelde donderdagavond een voorbereidingskrediet beschikbaar van 4 ton om te onderzoeken of een 22 hectare tellende uitbreiding ten oosten van bedrijventerrein Zevenhont mogelijk is. Zowel uit de raad als via insprekers kwam naar voren: zoek de balans tussen enerzijds een florerende lokale economie en anderzijds aandacht voor het omliggende landschap.

Bedrijven in Genemuiden hebben, nu de economische crisis voorbij is, sterke behoefte tot uitbreiding. Die ruimte is momenteel niet aanwezig. Voorzitter Berthran Selles van de OndernemersKring Genemuiden (OKG) liet de raad en het college van b en w donderdag nog eens weten dat de nood hoog is. Hij stelde voor om de nieuwjaarsreceptie van ondernemers op 8 januari als deadline te stellen voor meer duidelijkheid over die uitbreiding.

Businessgemeente

“We hebben tijdens de crisis moeten knokken”, aldus Selles. “We hebben kansen gegrepen om van een mooie plattelandsgemeente een echte businessgemeente te maken. We hebben al tien jaar niet uitgebreid. We hebben wél ingebreid. Elke vierkante meter doet momenteel mee.”

De OKG-voorzitter benadrukte dat bedrijven door willen blijven groeien. “We hebben onze ambities. We moeten nooit onze concurrenten onderschatten. Als je de boel op slot zet, groeit de concurrent wel door. Dan krijg je een andere balans en kan het zijn dat je de wedstrijd verliest. En als één partij in Genemuiden dat doet, krijg je het domino-effect."

‘Mission impossible’

Daartegenover stond het verhaal van Cor Pierik, die donderdag eveneens insprak. “Het is vandaag mogelijk om in de geest van het vorige bestemmingsplan te handelen en Zevenhont, na bijna 25 jaar wanbeleid, eindelijk te voorzien van een nette landschappelijke inpassing. Daarmee zou de keiharde botsing tussen landschap en bedrijventerrein een beetje minder pijn doen.”

Pierik ziet bij dit plan ‘de enorme worsteling tussen de heilige drift om er toch weer bedrijventerrein bij te harken en de wettelijke, milieutechnische, maatschappelijke en cultureel-historische implicaties’. “Het is bezopen dat een plattelandsgemeente 155 hectare bedrijventerrein heeft en 130 hectare woongebied.” Hij noemde het uitbreidingsplan een ‘mission impossible’. De getekende bufferzone van 200 meter in het plan is volgens hem veel te smal. Verder zei hij dat omliggende Natura 2000-, vogelrichtlijn- en habitatrichtlijngebieden en daarnaast Nationale Landschappen niet bedoeld zijn om er van alles aan vast te plakken. Daarom pleitte hij voor bedrijfsuitbreiding in Hasselt of Zwolle.

Groenzone

Ook de raad en het college zijn doordrongen van die scheidslijn tussen business en landschap. CDA’er Margreet Bosma vroeg zich onder andere af of de industrie-uitbreiding de agrarische bedrijven niet op slot zet. Ook benoemde ze de al jaren geplande aanleg van een groenzone, als afbakening tussen industrie en landelijk gebied.

VVD’er John Smits zei over het raadsvoorstel: “Aan de slag”. Hoewel hij de 4 ton wel aan de ruime kant vindt. De SGP noemde uitbreiding Zevenhont-Oost ‘geen eenvoudige opgave, maar niet onmogelijk’. De partij wil dat zwaar ingezet wordt op de communicatie met de omgeving en het bedrijfsleven. “Zorgvuldigheid is geboden”, aldus Klaas Huisbrink. Aan de andere krant vroeg hij of er mogelijkheden zijn om het proces te versnellen, omdat het nieuwe bestemmingsplan pas in het najaar van 2019 vastgesteld zou worden.

Ook BGZ noemde de gewenste zorgvuldigheid bij het onderzoek. Eelko Felix wilde daarnaast zekerheid over een duidelijk controlemoment voor de raad, na het haalbaarheidsonderzoek. PvdA’er Harrie Rietman vond dat de uitbreiding ‘angstig dichtbij’ de Hasselterdijk, Cellemuiden en de daar aanwezige woonbebouwing komt. “Na deze uitbreiding is er nauwelijks ruimte meer voor een groenstrook. We zijn heel benieuwd naar de plannen voor de landschappelijke inpassing.”

ChristenUnie stemde in met het onderzoek, maar vond ook zorgvuldigheid bij de inpassing en communicatie belangrijk. “Het is zo’n beetje de laatste uitbreiding naar het oosten. Een goede afronding is dan heel belangrijk.”

Zorgvuldigheid

Burgemeester Bilder benadrukte dat bij dit plan zorgvuldigheid voor snelheid gaat. Verder: “Wat voor gemeente willen we zijn en hoe ver gaan we? Die spanning voelen we allemaal. Het is in alle gevallen zo dat we de balans zoeken tussen rentmeesterschap en de taak om onze economie te laten floreren.”

Ook erkende hij dat de 4 ton - die voor een groot deel wordt ingezet voor extern uitgezette onderzoeken - ‘een behoorlijk bedrag’ is. Over de groenzone zei hij nog: “In tegenstelling tot eerdere ontwikkelingen beschikken we als gemeente nu over alle gronden die nodig zijn om het bedrijventerrein én het nodige groen aan te leggen. De kans dat we ons kunnen verschuilen achter dat we geen gronden hebben voor groen is dus verkeken. Dat mag u positief duiden.”