Afbeelding
Bas Wilberink

Tevredenheid maar ook nog veel vragen over Programmabegroting

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De gemeenteraad besprak donderdagavond de Programmabegroting 2019-2022. Er was tevredenheid te horen over de opzet van die begroting, de jaarlijkse overschotten (respectievelijk 618.000, 324.000, 335.000 en 624.000 euro) en het (nagenoeg) gelijk blijven van belastingen en heffingen (riool en afvalstoffen). Maar het college van b en w kreeg in de eerste termijn vooral erg veel vragen toegeworpen vanuit de zeven fracties.

CDA

Zo wilde het CDA onder andere weten hoe het staat met de aangekondigde leefbaarheidsplannen in de kernen. “Tijdens de behandeling van de kadernota is door u aangegeven nog geen kader daarvoor te hebben”, zei Margreet Bosma. “Echter wel een bedrag van 250.000 euro. Plannen worden echter niet eerder dan 2020 uitgewerkt. Er zijn inwonersinitiatieven met concrete plannen. Deze zijn ook bekend bij de gemeente. Onze vraag is hoe ver u bent met het stellen van kaders.”

BGZ

Coalitiepartij BGZ noemde de begroting ‘een voorbeeld van verandering’. “Met dit document kan de raad haar kaderstellende en controlerende rol beter uitvoeren”, aldus Bastiaan Tamminga. Verder pleitte hij voor pro-activiteit en ‘het vernieuwen van de winkel’, in plaats van er alleen maar op te passen. “Een extra BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) omdat de omstandigheden daar om vragen of het verlagen van de begraafkosten door kosten en baten hiervan in breder perspectief te zien, zijn zo maar wat voorbeelden.”

PvdA

De PvdA was onder andere benieuwd of het college bereid is om de norm voor kwijtscheldingen van gemeentelijke belastingen te verhogen van 100 naar 110 procent van de bijstandsnorm. “Het gaat economisch goed met ons land en onze gemeente”, zei Harrie Rietman. “Toch zijn er groepen die aan de welvaartsgroei geen deel hebben.” De PvdA gaat hier de volgende raadsvergadering mogelijk een motie of amendement over indienen.

VVD

De VVD wilde onder meer weten waarom het plan voor een centrummanager in Hasselt - om onder andere de leegstand aldaar aan te pakken - niet in de begroting wordt genoemd. “Waar wordt de centrummanager budgettair ondergebracht?”, wilde John Smits weten. Ook vroeg hij aandacht voor het parkeerbeleid, met name in Hasselt. “Wij kunnen geen plannen ontdekken en vermoeden dus dat u pas start in 2019 met er over na te denken.”

Gemeentebelangen

Roel Withaar van Gemeentebelangen benoemde de begraafrechten. Hij vindt het ‘ongepast’ dat de kostendekkendheid voor 2019 blijft steken op 86 procent. “Dat betekent dat uit de algemene reserve bijna 60.000 euro moet worden bijgepast. Gemeentebelangen is van mening dat hier ook de opbrengsten de kosten moeten dekken.”

CU

Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat de begroting er goed uit ziet. “We zijn weliswaar bezig met de planvoorbereiding en nog niet alles is even concreet”, aldus Marc Ooms. “Denk bijvoorbeeld aan de fietsagenda, het lijkt daardoor soms nog een papieren tijger. Toch is het waar het kon wel concreet gemaakt. Denk aan de vervangingsinvesteringen rond de voetbalvelden. En met het gereed komen van de verschillende uitvoeringsdocumenten in 2019 gaan we mooie en goede verdere stappen zetten.”

SGP

Coalitiepartij SGP maakt zich zorgen over de jongeren die gebruik maken van Jeugdzorg. “En de jongvolwassenen van 18+ die niet meer voor Jeugdzorg in aanmerking komen en eigenlijk niet buiten deze zorg kunnen”, aldus Karst Kolk. “Is er binnen onze gemeente ook een beeld welke en hoeveel jongeren dit aangaat en hoe deze verder geholpen kunnen worden? Ditzelfde geldt ook min of meer voor onze ouderen.”

Op donderdag 1 november volgt de tweede termijn van de behandeling van de Programmabegroting, met waarschijnlijk aan aantal moties en amendementen.

Antwoorden wethouder Maarten Slingerland

Wethouder Maarten Slingerland zei over de leefbaarheidsplannen dat er recent een informatieavond is geweest waar de eerste kaders gepresenteerd zijn. “Er is ook gepoogd wat bij de raad op te halen. In 2019 wordt hieraan doorgewerkt.”

Over de inzet van BOA’s, met name bij het parkeren, zei de wethouder dat dat op alle dagen van de week gebeurt. “Uiteraard zullen we waar de knelpunten zitten, bijvoorbeeld op zondag bij de kerken, actief contact zoeken. Want het is beter om het op een andere manier te voorkomen. Maar als het niet anders kan, gaat uiteindelijk een BOA handhaven.”

Over de norm van het kwijtscheldingen van gemeentelijke belastingen zei Slingerland: “We hebben daar in deze raad een aantal keren over gesproken. Toen is besloten dat op 100 procent te houden. Ons voorstel is om dat zo te houden.”

De wethouder zei verder over het aanstellen van een centrummanager in Hasselt dat dit gedekt kan worden uit de leefbaarheidsplannen. En over de jeugdzorg: “Als nu inwoners in de jeugdzorg 18 jaar worden, wordt de casus overgedragen aan de Wmo. Dat gaat over het algemeen goed. Soms blijven ze onderdeel uitmaken van de Jeugdzorg. Als je ziet dat een bepaalde inzet resultaat heeft, ga je het niet afbreken omdat iemand 18 wordt.”