Afbeelding

Juf Ina van CBS Mastenbroek in het zonnetje gezet

Algemeen

MASTENBROEK - Ina Palland nam vrijdag afscheid van CBS Mastenbroek. Na veertig jaren juf te zijn geweest op deze school, gaat ze nu met pensioen.

Voor de school en voor Palland was het een bijzondere dag. Juf Ina weet nog dat ze als tienjarig meisje de opening van deze basisschool meemaakte. Toen ze de opleiding tot kleuterjuf had afgerond, ging ze eerst in Genemuiden aan de slag. Rond 1978 kwam Ina op de school in Mastenbroek te werken.

Palland was kleuterjuf. Jaren later kwam ze in groep 3 te werken. Ze was toen verrast hoe snel de kinderen konden leren lezen; vanaf die tijd kon ze ook genieten van groep 3 en later gaf ze ook les aan groep 4. Dit schooljaar was Ina gestart in de gecombineerde groep van groep 1, 2, 4, 5. In de loop van de jaren heeft ze veel nieuwe dingen meegemaakt.

Op CBS Mastenbroek hebben alle leerlingen vanaf groep 3 een chromebook en worden taal, spelling, rekenen, begrijpend lezen en Engels vooral digitaal geoefend en de lessen gemaakt. Voor Ina was dat een behoorlijke omschakeling. In het begin zag ze er tegenop, maar ze herpakte zich en zag het als een kans om dit nog te mogen meemaken. Ze is er nu enthousiast over hoe snel je kunt zien of kinderen de opgaven goed of fout maken en waar je ze kunt helpen.

Toch bleven voor haar het zingen en bewegen tijdens het lesgeven haar lievelingsbezigheden. Elke dag kregen de kleuters een liedje van kleuterdans en in groep vier werden de tafels geoefend met liedjes en bewegingen.

Vrijdag was het afscheid. Juf Ina werd ‘s morgens van huis opgehaald met een limousine. In de schoolhal werd ze nog één keer in het zonnetje gezet. Er werden liedjes gezongen, dansjes opgevoerd en een door de kleuters een gedicht opgezegd. Daarna ging iedereen naar de Veldschuur in Rouveen. Daar hadden de vrijwilligers van de Veldschuur een mooi programma samengesteld voor de kinderen van groep 1 tot en met 8.

Tussen de middag werden er op school pannenkoeken gegeten. Na de middag kwam Roelof Speelman met zijn poppentheater. De kinderen en kleinkinderen van juf Ina en de ouders van de schoolkinderen sloten zich bij het feest aan. Daarna was er tot 16.00 uur een receptie voor de kinderen, ouders en andere genodigden.