Bianca van den Berg

Raadscolumn ChristenUnie: 'Veiligheid'

Algemeen

"Er gaat bijna geen raadsvergadering voorbij of het woord veiligheid wordt wel genoemd. Het kan gaan over speelpleintjes, oversteekplaatsen, volksgezondheid, verkeersveiligheid, de inrichting van wegen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. En wij vinden het begrijpelijk dat dit woord steeds terug komt, omdat het een belangrijk woord is. Veiligheid voor onze kinderen, onze ouderen en natuurlijk ook voor onszelf.

Wat ik minder goed begrijp is hoe wij zelf als verkeersdeelnemer met onze veiligheid om gaan. Is veiligheid in het verkeer plotsklaps niet meer belangrijk? Wanneer ik in het morgengloren of in de avondschemering op de straten binnen de bebouwde kom rijd, zie ik heel veel fietsen zonder verlichting. En het zijn echt niet alleen onze jongeren. Ook onze volwassen inwoners vinden het soms te veel moeite om de lampjes aan te doen. Vroeger had je het excuus dat het wat zwaarder trappen was, maar dat gaat in de meeste gevallen niet meer op. Een simpel knopje omzetten is bijna altijd al voldoende.

Voor menig weggebruiker is het enorm schrikken, wanneer er plotseling een fietser opduikt, welke we niet gezien hadden. En het maar net goed afloopt. En soms loopt het niet goed af, met alle gevolgen van dien. En dan hebben wij ook de verkeersdeelnemers nog die meer aandacht bij hun telefoonscherm hebben, dan bij de overige weggebruikers. Echt levensgevaarlijk omdat men kruisingen oversteekt zonder op of om te kijken.

Ook onze automobilisten ‘vergeten’ nogal eens de richtingaanwijzer te gebruiken. Toch zit deze voorziening wel op de meeste auto’s. Bij een juist gebruik weten ook onze mede-weggebruikers welke richting wij op willen gaan. En dat is belangrijk voor onze veiligheid.

Ik stel voor dat we de komende winter (en ook de maanden daarna natuurlijk) ons best doen om de verlichting wel op de juiste manier te gebruiken. En ouders, controleer ook de verlichting van fietsen van uw kinderen. Voor de veiligheid van ons allemaal. En daar doen we het voor."

Klaas van Olst
Raadslid
ChristenUnie Zwartewaterland