Afbeelding

Radiomarathon brengt recordbedrag op; 33.239 euro voor 'Energy4All'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De voorlopige tussenstand van de 65 uur durende radiomarathon van stichting 'Zwartewaterland Helpt' is 33.238,83 euro. "Een recordbedrag", laat de organisatie weten. "En we zijn nog lang niet bij het definitieve bedrag. Tot in februari gaan de acties voor 'Zwartewaterland Helpt' nog door."

Het geld van de twaalfde radiomarathon, die werd gehouden van donderdag tot en met zaterdag, is bestemd voor het onderzoek naar een medicijn voor kinderen met een stofwisselingsziekte. Stichting 'Energy4All' zet zich in voor deze kinderen die vaak op jonge leeftijd overlijden. Het medicijn wat zo hard nodig is, is er namelijk niet. Nog niet. Want de onderzoekers onder leiding van professor dr. Jan Smeitink werken keihard om dat medicijn te ontwikkelen.

'Energy4All'-directeur Paul in den Bosch: “Er is een klein stipje aan de horizon. Momenteel worden er namelijk allerlei onderzoeken en testen uitgevoerd. Als alles meezit, dan hopen ze over vijf a zes jaar een medicijn te hebben.”

En dat biedt toekomst en geeft hoop. Ook voor de familie Buter uit Hasselt. Zij begonnen twee weken geleden met een flessenactie. Zoontje Niels van 6 en zijn tweelingzusjes van 1,5 jaar hebben een stofwisselingsziekte. Niels vroeg zich af of de dokter ook een medicijn voor hem zou maken als hij centjes zou verdienen voor 'Energy4All'. De familie deed een oproepje op Facebook met de gedachte dat ze 100 euro of misschien wel 200 euro konden inzamelen. Dat werd uiteindelijk 4.050 euro.

Voormalig 'Zwartewaterland Helpt'-vrijwilliger Rene van der Vecht had ook een idee: hardlopend door het buitengebied van Hasselt collecteren. Maar liefst 21 kilometer liep hij met een collectebus in zijn hand langs ongeveer tachtig huizen. Met ondersteuning van zijn verloofde Marleen, familie die hem onderweg stond aan te moedigen en vrienden die een stuk met hem meeliepen, haalde hij 1.350 euro op.

En dan waren er nog Sepp en Silvan; twee jongens van tien en elf jaar. Afgelopen zomer bedachten ze om 180 kilometer te gaan fietsen door de Hanzesteden. Er werd uren getraind om de tocht aan te kunnen. En wat hadden ze het zwaar. Het weer zat alles behalve mee en de jongens waren soms in tranen, maar gaven niet op. Met hulp van hun vaders die de hele tocht met ze mee hebben gefietst en de geweldige ondersteuning van hun moeders is het ze gelukt. Onder begeleiding van 'Zwartewaterland Helpt'-ambassadeur Anna van der Breggen en een brandweerescorte kwamen ze met loeiende sirenes aan bij de studio. Vol trots overhandigden ze aan Jochem van Gelder een cheque van maar liefst 5.362 euro.

Naast deze bijzondere acties zat ook de rest van Zwartewaterland niet stil. Er was namelijk een bingo en een pubquiz in Onder de luifel, een bierproeverij en veiling bij de Compagnie, er werd getennist, gebiljart, gezwommen en gecollecteerd. Ook konden er de hele maand december flessen worden ingeleverd bij de Emte, liepen de dames van Petrit’s trekteam ruim 800 euro bij elkaar en haalden het Anker, de Driemaster, de Ichtus en de Maarten Lutherschool in totaal 4.331,41 euro op.

"Het nu al mooie resultaat hopen we op 12 januari nog flink te verhogen met de opbrengst van de tiende editie van de spinningmarathon in sporthal de Prinsenhof, met het benefietconcert op 26 januari in het clubgebouw van de Fanfare en met het FIFA-toernooi in d'Overtoom in Genemuiden op 2 februari", laat de organisatie weten.

Stichting 'Zwartewaterland Helpt' wil alle vrijwilligers bedanken voor 'hun ongelofelijke inzet de afgelopen weken'. "Zonder jullie is dit niet mogelijk. Wij wensen jullie, mede namens 'Energy4All', hele fijne feestdagen en een fantastisch 2019."