Afbeelding

Amnesty Hasselt voert actie rond Vrouwendag

Algemeen

HASSELT - Elk jaar op 8 maart wordt de Internationale Vrouwendag gehouden. Deze dag staat in het teken van 'strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld'. Ook in Hasselt wordt hier aandacht aan besteed, door de plaatselijke werkgroep van Amnesty.

Op 8 maart 1908 vond in New York voor het eerst een staking door vrouwen plaats. Deze was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking kan worden gezien als het begin van de strijd voor vrouwenemancipatie en tegen ongelijkheid. Vooral sinds de jaren '60 krijgt Vrouwendag veel aandacht. In 1978 werd het initiatief door de Verenigde Naties erkend.

Rond de Internationale Vrouwendag zet Amnesty International zich in voor vrouwenrechten en activisten die daarvoor strijden. Ook in Hasselt kan iedereen meedoen aan de actie voor de Saudische activisten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef. "Zij zitten gevangen en zijn gemarteld omdat ze opkomen voor rechten van vrouwen", legt Amnesty Hasselt uit. "In de bibliotheek liggen de hele week van 8 maart petitielijsten met een oproep aan de Saudische koning hen onmiddellijk vrij te laten. Bij een bezoek aan de bibliotheek kan de lijst ondertekend worden."

De vaste groep briefschrijvers in Hasselt sluit aan bij de actie. De deelnemers zenden een kaart als groet aan de drie genoemde vrouwen.