Jeroen Tersmette van Hoogstambrigade Zwartewaterland.
Jeroen Tersmette van Hoogstambrigade Zwartewaterland. Bas Wilberink

Hoogstambrigade gaat fruitbomen in Hasselt onderhouden

Algemeen

HASSELT - Hasselt heeft sinds kort een Hoogstambrigade, die circa vijftig fruitbomen (appels, peren en kersen) in de stad gaat onderhouden. Het betreft een samenwerking tussen coördinator Jeroen Tersmette van Hoogstambrigade Zwartewaterland, de Veldschuur, Landschap Overijssel en de gemeente Zwartewaterland. Het idee is om dit initiatief op termijn ook uit te breiden naar Genemuiden en Zwartsluis.

De oorsprong van Hoogstambrigade Zwartewaterland gaat terug tot 2015. Vanwege de vervanging van de riolering en andere werkzaamheden in de wijk Dedemsvaart-Zuid moest een aantal bomen gekapt worden. “In de hele wijk waren dat er vijftig”, weet Tersmette nog. Wolter Nijboer stelde voor om de gekapte bomen te vervangen voor nieuwe exemplaren. Fruitbomen welteverstaan. Maar Nijboer overleed onverwachts in mei 2016. “Hij had echt een hartstikke mooie visie”, vertelt Tersmette. “Ik liep met mijn ziel onder de arm, over wat te doen met zijn ideeën.”

De Hasselter trok uiteindelijk de stoute schoenen aan en vroeg een kleine 1.600 euro subsidie aan bij het initiatief ‘Groene Loper IJsseldelta’, een initiatief van de provincie Overijssel, voor de aanschaf van een aantal fruitbomen. “Deze subsidie kregen we in 2017”, vertelt Tersmette. “Er werden bomen geplant in de Ruitenstraat, Dissel en Sikkel. Tijdens de droge zomer van vorig jaar heeft de buurt zich ingezet om de jonge bomen te redden, door deze als buurt water te geven. Toen kwam de vraag ook op wie de bomen verder zou gaan onderhouden.”

Viereenheid
In de contacten met Landschap Overijssel ontstond het idee voor de Hoogstambrigade Zwartewaterland. Deze werd vervolgens ondergebracht bij de Veldschuur en ook de gemeente sloot zich aan bij de ‘viereenheid’, zoals Tersmette het omschrijft. Inmiddels zijn de eerste leden voor de Hoogstambrigade opgeleid door Landschap Overijssel en is de eerste snoeidag achter de rug. Vorige week zaterdag werden de appelbomen aan het Manegepad in Hasselt onder handen genomen. Iedere twee weken, van november tot eind maart, is de groep actief. De zaterdagen worden afgewisseld met de wilgenknotploeg van boswachter Jeroen Bredenbeek.

“De fruitbomen zijn zo wezenlijk voor de biodiversiteit in Hasselt”, aldus Tersmette. “Als we de fruitbomen onderhouden en vormgeven, zien ze er mooier uit, is de opbrengst groter en kunnen ze gemiddeld wel honderd jaar oud worden. Zonder onderhoud kunnen takken verkeerd groeien en knappen. Ook gaat het hout, dat zachter is dan bijvoorbeeld eikenhout, eerder rotten.”

Hasselter wijken
In eerste instantie onderhoudt de groep de fruitbomen in de Hasselter wijken Nadorst en Dedemsvaart-Zuid. De opbrengst kan vervolgens gebruikt worden voor bijvoorbeeld het persen van appelsap. “Het snoeien is één’, maar we gaan ook voorlichting geven via sociale media”, legt Tersmette uit. “Zodat mensen weten wat er in Hasselt groeit, wat je er mee kunt en wanneer het fruit rijp is.” De wens is om het werkgebied na verloop van tijd verder uit te breiden, naar ook Genemuiden en Zwartsluis.

Op 23 februari zijn de eerste vier vrijwilligers opgeleid door Landschap Overijssel, dat ook het arbo-gekeurd gereedschap voor de werkzaamheden ter beschikking stelt. Op 16 maart houdt deze organisatie in Nijverdal een tweede opleidingsdag. Wie het dichter bij huis zoekt, kan 23 maart terecht bij de Veldschuur, waar Landschap Overijssel de opleiding voor snoei van jonge fruitbomen geeft. Meer informatie via info@hoogstamboombrigadehasselt.nl.