Afbeelding
Bas Wilberink

Breman.net al twintig jaar 'het fotoarchief van Genemuiden'

Algemeen

GENEMUIDEN - Het is haast niet meer voor te stellen hoe compleet anders dan nu het internet anno 1999 was. Social media als Facebook, Twitter en Instagram zouden pas jaren later ontstaan. Google vierde dat jaar haar eerste verjaardag. En wie wou surfen op het wereldwijde web moest ‘inbellen’ op een trage verbinding. Internet op een mobiele telefoon was nog ondenkbaar. Het was het jaar waarin Breman.net het levenslicht zag. De Genemuider foto- en videosite bestaat op 23 maart precies twee decennia.

Initiator Benny Breman pakt een oude nota uit een volle map met papieren. Daarop staat wat de domeinnaam ‘Breman.net’, aangeschaft bij een Amerikaans bedrijf, hem destijds kostte: zo’n 250 dollar. “Een naam met .nl was toen nog niet beschikbaar als je geen bedrijf was”, kijkt de 60-jarige Genemuidenaar terug op die tijd. “Ik bouwde de website zelf in HTML. Er zaten heel wat uurtjes in om dat te leren.”

Hij begon Breman.net wegens ‘een drang om iets te tonen’ en om een fotoarchief aan te leggen. “In de zeventiger jaren, ik was vijftien of zestien, had ik geheime piratenzenders”, vertelt hij. Dan lachend: “Ik ben ook twee keer als piraat opgepakt. Ik was de eerste in Genemuiden die op een geheime zender in stereo uitzond. Ik had vrienden in Nieuwleusen en Den Ham die mijn zender konden ontvangen. Ik voelde me de koning te rijk. In die tijd had ik al de drang om iets te laten horen. Dat is met Breman.net veranderd in ‘laten zien’.”

Dat ‘laten zien’ was in de eerste jaren heel letterlijk. Breman had op zijn bureau een op zichzelf gerichte webcam staan. Mensen konden inbellen om hem aan het werk te zien. “In het begin had Breman.net nog weinig fotolinks”, vertelt hij. “De webcam was het belangrijkste. Ik heb ook eerst een jaar of drie voor Zwartewaterkrant.nl foto’s gemaakt. Vanaf 2004 ging ik links naar fotoseries plaatsen op mijn eigen site.”

Vrijwilligers

In die periode deed Breman alles nog alleen. “Ik liep alle kanten op, als er iets gebeurde was ik erbij”, vertelt hij. “Jan Pol was in 2008 of 2009 de eerste vrijwilliger die erbij kwam. Hij maakte video’s.” Dan geëmotioneerd: “Zijn overlijden (in februari 2016, red.) was het grote dieptepunt in twintig jaar Breman.net. Hij was altijd erg betrokken. Het was een grote dreun, zowel persoonlijk als voor het team.”

Dat team bestaat momenteel uit tien vrijwilligers. De onderlinge band is sterk. “Het is een fantastisch team”, zegt Breman. “En bij ons geldt: niks moet. Als iemand niet kan, dan kan het niet. Maar ze staan altijd klaar. Zonder hen kan ik het ook niet. Dat is onbetaalbaar.”

Ook op andere vlakken maakte Breman.net in die twintig jaar een flinke ontwikkeling door. Zo kwamen er steeds meer webcams in Genemuiden, kreeg de site een eigen weerstation en ging het (nog niet zo lang geleden) live-uitzendingen verzorgen. Presentator Richard Ruijg doet dan verslag tijdens evenementen als het corso in Sint Jansklooster en Koningsdag in Genemuiden.

Dronepiloot

In 2015 pakte Breman ook zijn oude hobby modelvliegen op, geïnspireerd door een dronepiloot die tijdens het Genemuider forelvisevenement dat jaar beelden schoot. Hij schafte er meteen zelf ook één aan en maakte sindsdien vele video’s en foto’s van zo’n beetje alles wat Genemuiden te bieden heeft. Daar komt bij dat Breman onlangs het hoogste dronebrevet haalde, voor RPA-L-piloot, waarmee zijn mogelijkheden om commercieel te vliegen flink zijn uitgebreid. En zo gaat Breman, die met zijn site altijd ‘een tweede baan’ heeft gehad naast zijn fulltime job bij Breman Installatiegroep, de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het aantal bezoekers is de laatste jaren stabiel, jaarlijks zo’n 1,4 miljoen. Daar zit geen groei meer in. We gaan de komende tijd gewoon op dezelfde voet door.”

Om het twintigjarig bestaan te vieren, wil Breman.net iedereen die maar wil tot en met 23 maart de mogelijkheid geven een bericht op de site te zetten. Aanmelden daarvoor kan via redactie@breman.net.