Raadscolumn CU: 'Na de verkiezingen'
Raadscolumn CU: 'Na de verkiezingen' brugmedia.nl

Raadscolumn CU: 'Na de verkiezingen'

Algemeen

De verkiezingskoorts is bijna voorbij. Afhankelijk van de uitslag is er sprake van een euforisch gevoel of een kater. De nieuwe statenleden maken zich op voor een periode van vier jaar, net als de leden van het waterschapsbestuur. Dit onderdeel van de democratie is weer gedaan. U heeft wellicht gestemd of juist niet. In ieder geval lijkt het werk van de kiezer er weer op te zitten. De politici mogen aan de slag, de rest van de provincie mag achterover leunen.

Voor een deel is dat waar: de gekozen politici kunnen aan het werk. Informatie verzamelen, vergaderen, op werkbezoek, uitleggen waarom het toch anders gaat en nog veel meer andere dingen. Dat kost tijd, maar is ook vaak een mooie bezigheid. Of het nu gaat om statenleden, waterschapsbestuurders of raadsleden, allemaal gaan ze ervoor om hun provincie, hun waterschap of hun gemeente een beetje mooier te maken. Daar hebben we gewoon zin in.

Naast het werk van de gekozen politicus is het werk voor de kiezer ook niet klaar. De democratie wordt immers gemaakt door ons allemaal. Niet alleen door een keer te stemmen, maar ook door mee te denken en mee te praten. Onder andere in de gemeente Zwartewaterland vraagt de gemeenteraad aan de inwoners om mee te denken en mee te doen. Dat kan gaan om iets hoogdravends als een omgevingsvisie, maar ook concreet om de plek van een speeltuin of het onderhoud van een plantsoen. Als gemeenteraad staan we altijd open voor bewoners die zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor hun straat of buurt.

De komende periode wordt een spannende periode. Er komt veel op onze samenleving af. Het gaat dan om de energietransitie, aanpassingen om de klimaatverandering op te vangen of te verminderen, maar ook om manieren te vinden om mens en zorg beter bij elkaar te brengen. Ook daar is de inbreng van de ‘gewone’ burger nodig. Denk maar eens aan de plaatsing van windmolens, de verwarming van uw huis of het maken van ruimte voor water in woonwijken en plantsoenen. Allemaal zaken waar de komende jaren een beslissing over gaat vallen.

Val uw raadsleden, waterschapsbestuurders en statenleden daarom ook bij en denk mee. Laat uw stem ook horen als er geen verkiezingen zijn. De democratie is van ons allemaal en te kostbaar om aan slechts 19 raadsleden in de gemeente, 29 waterschapsbestuurders of 47 statenleden over te laten.

Marc Ooms
Raadslid ChristenUnie