Afbeelding
Gerrit Slurink

Werkgroep HooiDelta draagt hooibergen over aan gemeente

Algemeen

HASSELT - Werkgroep HooiDelta heeft woensdag twee gerestaureerde hooibergen overgedragen - door de symbolische overhandiging van een bedieningsslinger - aan wethouder Albert Coster van de gemeente Zwartewaterland. Deze restauratie is mogelijk gemaakt met een subsidie van de provincie Overijssel en uitgevoerd door bouwbedrijf Authentiekbouw uit Nieuwleusen.

De Werkgroep HooiDelta is al geruime tijd bezig om een groep hooibergen aan de Stadsweg een nieuwe toekomst te geven. "Een dergelijke cluster met hooibergen is namelijk uniek in Nederland", laat de gemeente weten. "Omdat de nog zeven resterende hooibergen in slechte tot zeer slechte staat zijn, heeft de werkgroep het initiatief genomen om de hooibergen te restaureren en plannen te ontwikkelen voor een maatschappelijke herbestemming van het terrein."

De Rijksuniversiteit Groningen, de IJsselacademie en de bekende historicus Wim Coster hebben op verzoek van de werkgroep HooiDelta en de gemeente de geschiedenis van de hooiwinning in deze streek in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot het rapport 'Van Oerbos tot Hooiland', dat met de vele verhalen en afbeeldingen te zien en te beluisteren is op www.hooidelta.nl. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en de Stichting Namez.

Vanaf 10 april is de geschiedenis van de hooiwinning in deze regio ook in beeld te zien. In de Veldschuur is voor het komende seizoen een tentoonstelling ingericht over 'Hooi, hooien en de hooiers' in dit gebied. Daarvoor vormt het hierboven genoemde onderzoek de basis. Gedeputeerde Hester May en burgemeester Eddy Bilder openen op 9 april deze tentoonstelling.

Afbeelding
Afbeelding
 Wethouder Coster met de 'slinger'.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding