Bianca van den Berg

Raadscolumn BGZ: 'Het (zwarte)Waterschap'

Algemeen

Een kleine drie weken geleden konden we stemmen voor de waterschappen. BGZ deed samen met andere lokale partijen ook mee via Gemeentebelangen Drenthe Overijssel (GBDO). We maakten, met dank aan u als stemmer, een mooie stap van één naar drie zetels. Maar waarom zijn de waterschappen nu zo belangrijk voor ons als gemeente?

Het meeste concrete voorbeeld uit het nieuws van afgelopen week was dat Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) het beheer en onderhoud van het stedelijk water van Zwartewaterland over gaat nemen. De waterschappen hebben als taak het beheer van het oppervlaktewater en de zorg om deze onder controle te houden. En oppervlaktewater daar hebben we wat van binnen Zwartewaterland. Denk alleen maar aan het Zwartewater dat onze gemeente doorsnijdt. Verder hebben we veel veengronden waar bijvoorbeeld bodemdaling als gevolg van verlaging van het waterpeil of door droogte (afgelopen zomer), een groot probleem is.

Een groot deel van onze gemeente is ooit ‘gewonnen’ van de zee, waardoor we tientallen kilometers dijken en diverse gemalen hebben. Ook hebben we bijzondere waterstaatswerken als de Stenendijk. Aan de rand van een Natura 2000-gebied en ook nog eens een Rijksmonument. Tegelijkertijd voldoen deze en grote stukken van andere dijken niet aan de (toekomstige) normen die gelden voor een waterkering. Hierdoor zullen mogelijk ingrijpende maatregelen noodzakelijk zijn in onze directe leefomgeving.

Ook voor ons riool- en afvalwater is het waterschap van belang. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg en onderhoud van de riolering, maar het uiteindelijk ‘schoonmaken’ van het afvalwater is een taak van de waterschappen. Zij beheren in totaal samen ook meer dan 350 rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Een goede afstemming, van beleid tot in uitvoering tussen waterschappen en gemeente, waterschapsbestuur en gemeenteraad is dus zeer belangrijk en goed waterbeheer is dus is van groot belang. Doordat u uw stem heeft uitgebracht heeft u gestemd op een partij die politiek en deskundigheid hoog in het vaandel heeft staan. BGZ en GBDO staan voor lokaal maatwerk en keuzes op korte en lange termijn. Heeft u vragen over bijvoorbeeld het beheer of onderhoud van dijken, sloten en kanalen, dan kunt u contact opnemen met de gebiedsbeheerder via (088) 233 12 00. (www.wdodelta.nl)
Uiteraard zijn wij als BGZ ook bereikbaar onder andere via info@buitengewoonzwartewaterland.nl

Eelko Felix
Fractievoorzitter
Buitengewoon Zwartewaterland