Afbeelding
Lenus van der Broek

Wonen zonder gas, maar hoe?

Algemeen

Mensen met interesse in duurzaam wonen kunnen in mei en juni op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met de gemeenten Steenwijkerland, Staphorst en Zwartewaterland, organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route thematours. De bewoners delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning.

Hoe maak je een bestaande boerderij toekomstbestendig? Met deze vraag in gedachten, bouwde familie Wensink uit Hasselt hun boerderij volledig opnieuw op. De woning heeft geen gasaansluiting en is zeer goed geïsoleerd. “Als je voor de toekomst iets wilt doen, moet je in de eerste plaats niet op zoek naar andere energie, maar vooral zo weinig mogelijk gebruiken”, vindt Jacob Wensink.

Bij de bouw en isolatie van de woning is gebruik gemaakt van natuurlijk materialen. Het plan was om een warmtepomp te installeren, maar dit bleek niet nodig. Een klein elektrisch straalkacheltje is genoeg om de winterkou buiten de deur te houden. Tijdens een thematour op 21 mei leidt Jacob Wensink de bezoekers rond. Ook in de Pol is er een woning te bezoeken, op 28 mei. De oude woonboerderij van familie Langendoen is goed geïsoleerd en de zonnepanelen en zonneboiler zorgen voor elektriciteit en warm water. Beide thematours beginnen om 19:30 uur. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl/thematours.

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies rondom een specifiek thema bezoekt een groep van circa 10 personen een woning. Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.” In de regio vinden nog meer thematours plaats. Deze zijn te vinden op duurzamehuizenroute.nl/thematours.