Afbeelding
Bas Wilberink

Realisatie van Knarrenhof aan Tijlswegje weer stap dichterbij

Algemeen

HASSELT - Burgemeester Eddy Bilder en Peter Prak van Stichting Knarrenhof hebben donderdagmiddag de koopovereenkomst voor de grond getekend, voor de realisatie van zestien levensloopbestendige woningen aan het Tijlswegje in Hasselt.

De burgervader memoreerde aan het traject dat voorafging aan de ondertekening. "Het is een jaar of vier geleden dat wij met elkaar om de tafel kwamen over de mogelijkheden van een Knarrenhof in Zwartewaterland", zei hij. "We hebben allerlei locaties de revue laten passeren. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij de voormalige gemeentewerf in Hasselt. Dat verbaast mij niet, omdat het wel één van de mooiste locaties hier in Hasselt is."

Ook Peter Prak van Stichting Knarrenhof roemde de locatie. "Wij hebben het ontwerp intern wel eens Klein Soestdijk genoemd", zei hij. "Een statig iets, met twee armen en een gemeenschappelijke tuin in het midden." Een kenmerk van de levensloopbestendige woningen van Knarrenhof is verder dat bewoners thuis verpleegd zouden kunnen worden. De woningen zijn 7,20 meter breed, 2 meter breder dan normaal. "Er is een badkamer die twee keer zo groot is als een normale badkamer", gaf Prak als voorbeeld. "Zodat je er op een brancard in gewassen zou kunnen worden."

Hij benadrukte ook de Hasselter Knarrenhof mét de bewoners verder vorm te willen geven. "Maar ook het terrein erachter. Richting de omwonenden willen we alles zo inrichten dat hun uitzicht qua groen en dergelijke ook goed blijft. 'Noaberschap' is niet alleen binnen het project van belang, maar ook om de omwonenden er direct bij te betrekken."

Gert Santema, één van de projectleiders van Stichting Knarrenhof, zei dat de reacties van omwonenden tijdens een aantal bijeenkomsten verdeeld waren. "Een groot deel was toch wel enthousiast dat er eindelijk wat gaat gebeuren daar. Men maakt zich wel wat zorgen over het groene uitzicht. Maar we gaan samen met omwonenden en toekomstige bewoners het hele inrichtingsplan maken. Wat nu groen is, zal waarschijnlijk ook voor een groot deel groen blijven, misschien iets smallere stroken. Maar omwonenden worden daar nadrukkelijk bij betrokken." Prak vult aan: "Als daar dan toch ooit wat komt, zal het nooit lager zijn dat dit. Alle nieuwbouw is vaak in twee lagen met kap. Wij hebben één laag met kap."

Veertien van de zestien woningen, die in een hofje komen te staan, lijken nu al definitief toegewezen te kunnen worden. Zestig belangstellenden hadden zich aangemeld voor een Knarrenhof in Zwartewaterland. Volgens Prak kunnen mensen desondanks nog steeds lid worden van de vereniging. "Er kunnen altijd woningen overblijven omdat ze iets minder in trek zijn", zegt hij daarover. "Maar die wachtlijst is ook bedoeld voor als er een woning vrij komt."

Over de aankoop van het voormalige politiebureau aan het Tijlswegje, dat in particulier bezit is en noodzakelijk is voor de verdere voortgang, zei Prak dat het contract er ligt. De planning is dat begin 2020 de gemeentewerf en het politiebureau worden gesloopt. Ook volgt dan een bestemmingsplanprocedure. "Je weet nooit precies hoe de procedures gaan verlopen, maar je mag verwachten dat we na de zomer van 2020 zouden kunnen beginnen met bouwen", zegt Prak. "Kan een paar maanden eerder of een paar maanden later zijn."

Gezien de grote belangstelling voor een Knarrenhof - landelijk zijn er zelfs 13.000 geïnteresseerden - sluit burgemeester Bilder niet uit dat in de toekomst op dezelfde wijze ook elders in de gemeente dergelijke woningbouwplannen worden gerealiseerd. Stichting Knarrenhof ontwikkelt in heel Nederland hofjes voor mensen (met name 50+) waarbij ‘noaberschap’ en 'zorg voor elkaar' hoog op de agenda staan. De woningen staan weliswaar in een hofje, maar kunnen van klein tot groot en van sociale huur tot koop door elkaar zijn. In Hasselt gaat het overigens alleen om koopwoningen.