Gerrit Slurink

'Skoapekuukies' in trek tijdens molendag bij de Zwaluw

Algemeen

HASSELT - Korenmolen de Zwaluw in Hasselt opende zaterdag de deuren voor het publiek tijdens de Nationale Molendag, die iedere tweede zaterdag in mei gepland staat.

Bezoekers konden deze dag de werking van het beeldbepalende monument aan de Stenendijk met eigen ogen bekijken. Bijzonder dit jaar was de samenwerking met de Historische Vereniging Hasselt, die na een lange zoektocht het recept van de vergeten 'skoapekuukies' wist te achterhalen. Het thema 'schaap' stond deze dag dan ook centraal.

Op het molenplein stond een aantal kraampjes opgesteld met schaapgerelateerde producten zoals wol, kaas en ijs. Het spinnen van wol werd gedemonstreerd en voor de kinderen was er een ooi met haar lammetjes die het fijn vonden om geaaid te worden. Om 11.00 uur strooide het jeugdopleidingsorkest van het Christelijk Fanfarekorps Irene gezellige klanken over de op het molenplein massaal toegestroomde toehoorders uit. In combinatie met het mooie weer zat de sfeer er direct goed in.

Publiekstrekker deze dag waren toch wel de gebroeders Snijder die volgens oud recept de 'skoapekuukies' bakten. "De hele dag stond er een lange rij voor de werktafel van de mannen die de vergeten lekkernij opnieuw introduceerden", aldus de organisatie. "De meeste bezoekers vertrokken met een zak heerlijke koekjes."

Op de achtergrond van alle activiteiten zorgden de molenaars er voor dat de wieken van de Zwaluw weer hun rondjes konden draaien. Er was volop belangstelling om op de stelling te genieten van het uitzicht op de stad en de uiterwaarden. De medewerkers van Korenmolen de Zwaluw kijken terug op 'een zeer geslaagde dag'.