Afbeelding

Gemaal beleeft 'stormachtige stoomdag'

Algemeen

KAMPERZEEDIJK - De tweede stoomdag van Stoomgemaal Mastenbroek aan de Kamperzeedijk kende zaterdag stormachtige omstandigheden, zo laat de organisatie weten. Er waren stormvlagen en zo nu en dan regen.

“Door de harde wind stonden de vlaggen strak en kon je heel goed lezen wat erop staat", aldus de organisatie. "Want natuurlijk wapperden de Nederlandse driekleur en de andere vlaggen om de bezoekers welkom te heten. Jammer genoeg minder bezoekers dan de vorige keer. Want het weer heeft altijd invloed op het aantal bezoekers dat het stoomgemaal bezoekt. Het was beslist geen fietsweer dus moesten we het hebben van de mensen die echt bewust kozen om het gemaal een bezoek te brengen. Toch hebben meerdere mensen, wind en regen trotserende, dat gedaan.”

Een aantal jongeren kwam voor de speurtocht en heeft die door het gemaal speurend voldaan. Zij mogen zich nu ‘hulpstoker’ noemen van Het Oude Stoomgemaal d’Olde Mesiene. Bij een volgend bezoek mag hij of zij de stoker en de machinist meehelpen.

Binnen was het goed toeven, het vuurtje in de ketel knetterde en gaf warmte af. “Ook al was het weer niet zo mooi, dat heeft ook z’n charme”, aldus de organisatie. “Kopjes op de golven van het water, ook daarvan konden we genieten in het bezoekerscentrum, een geweldig mooi gezicht. Maar, komt u liever met zonnig weer een bezoek brengen? Op 6 juli is de volgende kans tijdens de derde stoomdag in 2019.”

Alle vrijwilligers van d’Olde Mesiene en het Waterschap Drents Overijsselse Delta vertellen dan weer over hun passie: ‘oude (stoom}gemalen’.