Bas Wilberink

Raadscolumn VVD: 'Zomer, waar blijf je nou?'

Algemeen

Tot op heden wil het nog niet zo lukken met het mooie weer. Alhoewel: Pasen, Hemelvaart en Pinksteren waren nog redelijk tot goed qua temperaturen en zon. Maar als je verwend bent zoals in 2018 dan valt dit wat tegen. Zou het allemaal met veranderende klimaatomstandigheden te maken hebben of is het gewoon het weer en kunnen wij daar niets aan veranderen?

Als ik de verontrustende signalen van klimaatverandering beluister en hoor wat men voor maatregelen in petto heeft dan schrik ik daar van. De ene professor is strijdig met de uitspraken van de andere. Feit is wel dat onze regering meent dat wij in ieder geval in 2050 een CO2-reductie moeten hebben, waarvoor maatregelen genomen behoren te worden. 2050, dat betekent nog 31 jaar.

In mijn beleving moet men in staat zijn door innovatie een zodanig iets te ontwikkelen waarbij onze huidige infrastructuur van het gasnetwerk gehandhaafd kan blijven. Er geen waterpompen nodig zijn. En geen torenhoge windmolens die ons landschap zullen vervuilen. Dat men energie op een schone en veilige manier kan opwekken en distribueren, zodat er geen huizen instorten maar verwarmd kunnen worden.

Moraal van mijn verhaal: een iets te overtrokken snelle reactie, zoals het meestal in Nederland gebeurt. Graag voorop in de strijd. Wat zou er achter deze gedachte van ‘het moet’ toch zitten? Commercie of een echte overweging ‘red de planeet’? In mijn beleving kan alleen innovatie, en daar volledig op in zetten, het tij keren en zijn alle maatregelen tussentijds, geldverslindend, zorgen voor heel veel rumoer, en niet houdbaar voor de lange termijn. Steek tijd, geld en energie in het uitbreiden van het opslaan van zonne-energie. Gebruik het huidige gasnetwerk om de mogelijkheid om waterstof te benutten. Of kan men daar nog niet genoeg aan verdienen? Dat de mogelijkheden er zijn, is duidelijk. En als je acties neemt, doe het dan gezamenlijk. Zet een Europese of wereld-denktank op om dit aardse probleem op te lossen.

Maar kom niet met oplossingen waar de meeste mensen geen geld voor hebben, heel veel over gesproken wordt in allerlei gremia en die uiteindelijk niet realiseerbaar zijn. Maar ja, zomaar een mening.

John Smits
Fractievoorzitter
VVD Zwartewaterland