Afbeelding
Pieter Polman

Afscheidsdienst GKV Zwartsluis voor dominee Arjan Wilschut

Algemeen

ZWARTSLUIS - Dominee Arjan Wilschut heeft zondag in de middagdienst afscheid genomen van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Zwartsluis. Hij vertrekt naar Berkel en Rodenrijs, waarvan hij een beroep kreeg.

De afscheidsdienst voor de gemeenteleden en genodigden werd gehouden in het kerkgebouw aan de Zomerdijk. De hele dienst kenmerkte zich door het thema 'God is altijd dezelfde ook nu wij uit elkaar gaan'. Hierbij had de predikant het Bijbelgedeelte uit 1 Samuel 15 als uitgangspunt gekozen. "Wij moeten samen met God stappen blijven zetten aan het front, ook en vooral voor de jongere generatie", aldus Wilschut.

Na afloop van de dienst werd de vertrekkend dominee toegesproken. Wethouder Gerrit Knol sprak als eerste namens het gemeentebestuur van Zwartewaterland. Hij wees ondermeer op het periodieke pastoresoverleg, waarbij Wilschut zijn inbreng had. De twee plaatselijke PKN-kerken werden vertegenwoordigd door dominee Henrico ter Beek. Hij wees op de goede samenwerking en verhoudingen tussen de predikanten en de contacten tussen de kerken. Hij noemde de vespers en andere bijeenkomsten en persoonlijke contacten.

De nieuwe kerkelijke gemeente Berkel en Rodenrijs was vertegenwoordigd door Huib van Leeuwen met een bemoedigend woord en attentie voor de kerkenraad en gemeente Zwartsluis. Namens de Classis Kampen riep ouderling Arno Boxum van de genabuurde GKV Sint Jansklooster een mooie kerkdienst in herinnering over ‘laten wij elkaar geen al te zware lasten opleggen’. De laatste spreker was kerkenraadpreses Freerk Jan Medendorp. Hij bedankte Wilschut voor het werk dat hij in en voor de gemeente Zwartsluis met grote inzet heeft mogen doen. Enkele momenten en initiatieven werden aangehaald uit de afgelopen vier jaar, waarin Wilschut deeltijdpredikant in Zwartsluis was.

Het slotwoord was aan dominee Wilschut zelf, die iedereen bedankte voor toegesproken ‘prachtige’ woorden. Hij vertrekt wel als dominee, maar de band met Zwartsluis blijft. "Ik zal het overleg en gesprekken met jullie missen." Als afsluiting werd elkaar een bekend lied toegezongen waarin ‘God erbij is op al je wegen, met zijn raad en troost en zegen’. Dit was vierstemmig ingestudeerd. De muzikale begeleiding bestond tijdens de dienst uit orgel, piano en een muziekgroep uit de kerk. Verder was er informeel, onder het genot van een kop koffie of thee, gelegenheid om Arjan en Marleen (en kinderen) de hand te schudden en afscheid te nemen. De GKV gemeente Zwartsluis had al eerder al een afscheidsavond voor het predikantenechtpaar georganiseerd.