Afbeelding
Bas Wilberink

'Inwoners Zwartewaterland scheiden grondstoffen goed'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De inwoners van de gemeente Zwartewaterland hadden in 2018 gemiddeld 40 kilo restafval per persoon. Dat ligt ruim onder het landelijke gemiddelde van 143 kilo bij vergelijkbare gemeenten. De inwoners hebben in 2018 samen ruim 87 procent grondstoffen, zoals pmd, gft en papier gescheiden aangeboden. Vergeleken met landelijk vergelijkbare gemeenten (70 procent afval scheidingspercentage) laten Zwartewaterlanders hiermee zien dat ze hun afval goed scheiden. Dit blijkt uit de Grondstoffenmonitor 2018 van ROVA.

"Maar liefst 90 procent van het huishoudelijk afval kan worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten", aldus de gemeente. "Denk aan plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd), groente- fruit- en tuinmateriaal (gft) en papier en karton." Van deze ingezamelde grondstoffen kunnen nieuwe producten worden gemaakt.

"Een groot compliment voor onze inwoners", aldus wethouder Albert Coster. “De gemeente streeft ernaar de hoeveelheid restafval zo laag mogelijk te krijgen. Restafval is namelijk niet meer bruikbaar en wordt verbrand. Met de 40 kilo per persoon hebben we de landelijke doelstelling van 100 kilo per inwoner in 2020 al ruimschoots gehaald.”

Ook zamelden de inwoners van Zwartewaterland ruim 133 kilo gft en 42 kilo pmd per inwoner gescheiden in. Hiermee is ook de landelijke doelstelling van 75 procent grondstoffenscheiding in 2020 ruimschoots gehaald.

ROVA en de gemeente gaan de komende maanden extra inzetten op de kwaliteit van de grondstoffen. "Als er materialen tussen de grondstoffen zitten die er niet in horen, dan kunnen de grondstoffen niet meer worden gebruikt om nieuwe producten van te maken", legt wethouder Coster uit. “Zo komt ROVA bijvoorbeeld in het gft-afval vaak luiers tegen. Dit hoort bij het restafval en niet bij het gft-afval. Wanneer gft-afval vervuild is, moet het worden verbrand. Dit is zonde. Zo lopen we niet alleen grondstoffen voor nieuwe producten zoals groen gas en compost mis, maar het kost ook geld omdat het moet worden verbrand als restafval.”

De gemiddelde afvalstoffenheffing in de gemeente Zwartewaterland is 144 euro. Dat is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 240 euro. Ondanks de lagere kosten liggen de milieuprestaties in de gemeente Zwartewaterland juist hoger dan het landelijk gemiddelde.