Bas Wilberink

Raadscolumn VVD: '87,86 km2'

Algemeen

Nederland heeft een totale oppervlakte van 41.543 km2. Wij wonen er met 17.084.719 personen op het moment dat dit geschreven wordt. We zorgen er met zijn allen voor dat er dagelijks brood, vlees, groenten, fruit en allerlei andere goederen geproduceerd worden. Niet alleen voor de eigen consumptie maar ook nog voor de export. We zijn tenslotte een landje van handel. We willen een zo sterk mogelijke welvaart voor iedereen, met de best mogelijke zorg en studiefaciliteiten. De auto is de heilige koe waar men niet aan mag komen. Maar we zijn ook het land dat graag voorop loopt in alles. We moeten presteren in alle mogelijke sporten.

Maar ook in politiek hebben we het idee dat we er op wereldniveau toe doen. En om dat imago hoog te houden zullen we altijd met welke verandering dan ook vooraan staan. We houden ons zo goed als mogelijk aan het maximale percentage van een begrotingstekort, terwijl de zuidelijke lidstaten die norm vrijer interpreteren. We gaan voorop in de strijd tegen opwarming van de aarde. Terwijl de VS en China nog niet de moeite nemen om aan tafel aan te schuiven. De veestapel zou moeten halveren, de snelheid moet terug naar 120 km, we moeten allemaal aan de elektrische auto. Weten we dat allemaal of gissen we. Van de stikstofwolk die boven Nederland hangt zijn we echt niet zelf alleen de producent. De laatste rapporten wijzen uit dat 1 procent van de stikstofuitstoot van de industrie komt van Nederlandse bedrijven. File rijden is vele malen schadelijker dan de snelheid van 130 km. De bouwsector wordt stilgelegd terwijl er een gigantisch tekort is aan woningen. En het gevolg is dat wanneer dit lang doorgaat er weer mensen in de WW terecht komen terwijl er juist zo weinig werkeloosheid is. We moeten met z’n allen aan de warmtepomp en zonnepanelen. We gaan windmolens plaatsen en halveren onze veestapel.

Buurlanden als Duitsland en België wachten voorlopig af en schieten niet direct in de stress met allerlei maatregelen. En hoe betalen we dit alles? Waar komt die dadendrang toch vandaan? Zit dat toch verscholen achter die km2 grondoppervlak. Dan mag Zwartewaterland helemaal wel oppassen. Als een van de kleinere plaatsen, met 87,86 km2 , binnen Overijssel met redelijk wat Natura 2000-gebieden om ons heen. En toch bekruipt mij af en toe het gevoel dat ook wij voorop willen lopen. Een Calimero-effect zou men bijna denken.

John Smits
Fractievoorzitter VVD