'Schipper Mag Ik Ook Eens Varen' actief tijdens Van de Hulst Festival
'Schipper Mag Ik Ook Eens Varen' actief tijdens Van de Hulst Festival brugmedia.nl

'Schipper Mag Ik Ook Eens Varen' actief tijdens Van de Hulst Festival

Algemeen

HASSELT - Schip ‘De Jonathan’ van ‘Stichting Schipper Mag Ik Ook Eens Varen’ verhuist tijdelijk van de Grintwal naar de Kaai in Hasselt. Daar is het vaartuig op vrijdag 13 december van 16.30 tot 22.00 uur te bezoeken tijdens het WG van de Hulst Festival. Vrijwilligers zijn dan aanwezig om een presentatie te geven en te informeren over de mogelijkheden voor vaartochten voor mensen met een beperking.

Het volledig aangepaste en gerestaureerde vakantieschip beleefde dit jaar haar eerste seizoen, met in totaal 12 tochten voor 355 gasten. Daarnaast diende ‘de Jonathan’ als vervoersmiddel voor Sinterklaas en de Pieten tijdens de intocht in Zwolle. Ad Akkerman van de stichting is tevreden. “We hebben veel geleerd”, vertelt hij. “Zo loop je altijd tegen kleine dingen aan, die je tijdens de bouw niet kan bedenken. Die hebben we nu allemaal opgelost.”

Roef

Na het WG van de Hulst Festival gaat de 40 meter lange ‘Jonathan’ naar Admiraal Jacht- en Scheepsbetimmeringen, voor de laatste werkzaamheden aan de roef. Dit is het deel van het schip waar de bemanning straks kan slapen en een minikeuken, douche en wc heeft. Daarna is de boot volgens Akkerman ‘picobello voor elkaar’. “Hoewel een schip nooit helemaal klaar is”, legt hij uit. “Er zijn allerlei wensen. Zo zouden we ook nog graag een multifunctionele en makkelijk opvouwbare kraan op het schip krijgen, die tot 1.000 kilo kan tillen. Dit om de loopplank makkelijk naar buiten en binnen te krijgen, maar ook zodat we een zwemplateau kunnen creëren aan de zijkant van het schip. Zo’n kraan kost tussen de 8.000 en 10.000 euro.”

Voor 2020 heeft Stichting ‘Schipper’, die samenwerkt met Buitengewoon Reizen uit Zwolle, inmiddels al 7 boekingen binnen. Akkerman hoopt dat dat er minimaal 24 worden. Het rolstoeltoegankelijke schip is beschikbaar voor groepen tot twaalf mensen, voor vier- en vijfdaagse tochten en dagtochten. Ook arrangementen naar wens zijn straks mogelijk.

Nieuwe seizoen

Op 11 mei 2020 is de start van het nieuwe vaarseizoen. Leuk om te noemen is verder dat ‘de Jonathan’ volgend jaar te zien is tijdens Sail Amsterdam en in het Friese Stavoren ligt voor de Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden. ‘Prominenten’ zwemmen dan vanaf het schip mee met de Olympisch Kampioen, om zo geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker.