Bianca van den Berg

Raadscolumn CU: 'Stille armoede'

Algemeen

Dit is een thema waar je weinig over hoort. De mensen die het betreft, schamen zich in veel gevallen om hiermee naar buiten te komen. Toch is de realiteit dat er in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen onder de armoedegrens leven. Dit zijn toch cijfers waar wij als samenleving iets mee moeten doen?

Hoe kunnen we accepteren dat zoveel mensen, ook in onze eigen omgeving, moeite hebben om hun dagelijkse levensbehoeften te kunnen kopen? Alle hulp die via diverse instellingen geleverd wordt, juichen wij van harte toe, maar dat zijn oplossingen die naar mijn mening niet nodig zouden moeten zijn. Alle mensen die werken behoren een salaris te verdienen, wat hun zelf in de gelegenheid stelt om rond te komen. En de mensen, die om welke reden dan ook niet kunnen werken, behoren een ondersteuning te krijgen waarmee het hen ook lukt om voor zichzelf te zorgen.

In Nederland zijn er veel regelingen en ondersteuningen. Toch zijn er nog veel mensen, waaronder kinderen, die in armoede leven. Wanneer dit inwoners betreft, die onze voorzieningen niet kennen, wil ik hen bij dezen graag wijzen op de website van de gemeente. Hier staan diverse zaken vermeld over minima, zorg en begeleiding, waaronder budgetcoach. Wanneer er mensen zijn, die hier uit schaamte geen gebruik van maken, wil ik hen vragen om goed na te denken. Is uw keuze van invloed op alleen u zelf of ook op andere mensen, zoals uw partner of uw kinderen?

In een dergelijk geval is mijn advies om toch de schroom te overwinnen en uw hulpvraag kenbaar te maken. Dat kan bij de gemeente, maar ook bij de diverse instellingen als het zorgloket, de kerken enz. Deze kunnen u verder op weg helpen hoe de procedures zijn en welke mogelijkheden er zijn voor hulp. Dat kan bestaan uit een toewijzing voor de voedselbank, maar ook voor hulp voor uw kinderen. Het kindpakket van onze gemeente is er voor kinderen van 0 – 18 jaar en biedt diverse mogelijkheden. Voor school, sport, schoolreisje enz. Het is toch ontzettend belangrijk om ook uw kind mee te laten doen met hun klasgenootjes, naar een verjaardag te gaan met een kadootje en zelf een verjaardagfeestje te kunnen houden?

Beste mensen, laten wij als inwoners van Zwartewaterland ons bekommeren om al onze inwoners, en in het bijzonder om hen die het om welke reden dan ook, moeilijk hebben.

Klaas van Olst
Raadslid ChristenUnie
Zwartewaterland