Enrico Kolk

Gedichtenwedstrijd over 75 jaar vrijheid geopend

Algemeen

HASSELT – 75 jaar vrijheid kan inspireren tot het schrijven van gedichten. SCAB, de bibliotheek Zwartewaterland en culturele organisaties SCEG en Sakz openen daarom een gedichtenwedstrijd. Corrie Folkersma van SCAB is er blij mee. “Het is al dertien jaar geleden, dus het werd wel tijd”, zegt ze. “Wat is er mooier dan met z’n allen nadenken over: wat betekent vrijheid?”

De aftrap vond vrijdagmiddag plaats in de hal van het gemeentehuis. Folkersma opende die bijeenkomst met het introduceren van ‘De reisgenoot’: Maarten van Veen. Hij is stadstroubadour in Deventer. Folkersma opperde om ook zo iemand in Zwartewaterland in te stellen.

Van Veen ondersteunt bij de wedstrijd door langs scholen en mogelijk ook bejaardentehuizen te gaan. SCAB kreeg van basisscholen uit alle kernen reactie. “We proberen ook het voortgezet onderwijs erbij te krijgen”, vertelt Folkersma. Niet dat alleen scholieren mogen meedoen: alle Zwartewaterlanders kunnen een gedicht insturen. Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën: jeugd tot en met 12 jaar, 13 tot en met 17 jaar en de categorie 18 jaar.

“We hopen op 23 maart hele grote stapels gedichten te hebben”, lacht Folkersma. Er is een jury in het leven geroepen, die de gedichten gaat beoordelen. Dat zijn Jan Kristen (als voorzitter), hij is groot kenner van de Nederlandse taal, Geke Mateboer en Casper de Jong. “We hebben daarvoor blind gevaren op de vorige editie, want dat hebben ze toen ontzettend goed gedaan.”

Bij de aftrap-ceremonie liet ex-gedetineerde Edwin Baars twee van zijn gedichten horen. Met één daarvan won hij vorig jaar een dichtwedstrijd voor gedetineerden. Van Veen bracht een paar van zijn liederen ten gehore.

Wethouder Gerrit Knol maakte als aftrap zelf een gedicht. Dat deed hem denken aan zijn opa, die veel dichtte. Die werd aangeschreven als ‘grote dichter Knolle. Gij laat niet met u solle’. “Misschien was hij al wel een soort stadsdichter”, knipoogde hij naar Folkersma. "

Gedichten voor de wedstrijd kunnen tot en met 23 maart gestuurd worden naar scab-hasselt@hotmail.com of ingeleverd worden bij de één van de drie bibliotheken. Daar zijn ook poëzie-boeken in te zien of te leen om inspiratie op te doen.