Afbeelding
Bas Wilberink

Burgemeester Bilder over collegebreuk: 'Doet mij verdriet'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Eddy Bilder zegt dat het hem verdriet doet dat het college van b en w vroegtijdig tot een einde komt. SGP en CU maakten vandaag bekend hun vertrouwen op te zeggen in coalitiegenoot BGZ en haar wethouder Albert Coster.

Inhoudelijk wil de burgervader geen commentaar op de coalitiebreuk geven, omdat het een politieke aangelegenheid is. Wel zegt hij: “Je begint er aan om gezamenlijk een klus te klaren. En daartoe investeer je in elkaar en hoop je ook het goede te doen voor de gemeenschap. De conclusie is getrokken dat dat niet meer lukt.”

Bilder zag de breuk niet heel lang van te voren aankomen. “Op een gegeven moment zie je wel dat er wat spanning is, maar het was nog niet zo ver dat ik dacht dat het niets meer zou worden.”

De burgemeester geeft desgevraagd ook meer duidelijkheid over de verdere gang van zaken. “Het benoemen en ontslaan van wethouders is een aangelegenheid van de gemeenteraad”, vertelt hij. “Wat ik vermoed, is dat tijdens de eerstkomende gemeenteraadsvergadering het punt aan de orde komt. Als politieke partijen willen dat een wethouder zijn taken neerlegt, zullen ze daartoe initiatief moeten ondernemen.”