Bas Wilberink

Raadscolumn VVD: 'Migranten'

Algemeen

Alleen het woord al heeft iets beladens. Dat was mijn eerste zin in de column van 26 november jl. Toch is het niets anders dan mensen die in een ander land werkzaamheden uitvoeren. Maar op het moment dat je als land of gemeente dit nodig hebt moet je ook zorgen dat je voorbereid bent op de toestroom van migranten. Je kunt ondernemers dus zakelijk niets verwijten, behalve morele argumenten, dat men inspeelt op de mogelijke kansen die geboden worden.

Bij de aanvang van deze raadsperiode heeft de VVD Zwartewaterland het college verzocht om beleid te definiëren omtrent migranten. Gewoon regels die te toetsen zijn waar allen die hier komen werken, maar ook zeker al degene die voor woonvoorzieningen aansprakelijk zijn, zich aan te houden hebben. Bepaal hoeveel mensen er in 1 kamer mogen slapen en hoeveel per wooneenheid.

Maak richtlijnen hoe buitenlandse werknemers met onze normen en waarden hebben rekening te houden. Maak de verhuurder of het uitzendbureau dat deze mensen hier naartoe haalt daarvoor verantwoordelijk om deze normen en waarden onder hun aandacht te brengen. Nu is er niets. Geen handhavingsmodel, geen toetsinstrument.

Bepaal ook als gemeente hoeveel locaties en welke er gebruikt mogen worden om migranten te huisvesten. Houd rekening met PARKEERVOORZIENINGEN EN DE SAMENSTELLING VAN DE BUURT. Ga in overleg met alle partijen, want op dit moment is het wildgroei en denkt iedereen er wat aan te kunnen verdienen.

Met het één worden van Europa zijn de grenzen opengezet voor tijdelijke arbeidskrachten uit een ander land. In het begin een meerderheid van Poolse mensen maar heden ten dagen vanuit geheel Oost-Europa. De meerderheid is gehuisvest in Zwartsluis maar ook in de overige kernen neemt de groei gestage vormen aan.

Nu schrijft het college dat men voornemens is om de mogelijkheid van het benutten van vrije ruimte op het industrieterrein tijdelijk aan te wijzen als woonruimte voor arbeidsmigranten. In plaats van het beheersbaar maken van de problemen die arbeidsmigratie met zich meebrengt maken we het gebied waar de problemen zich voor kunnen doen alleen maar groter.

Er zijn mogelijkheden binnen de Wet ruimtelijke ordening voor het college om maatregelen te nemen, men benut die echter niet. Ik kan me heel goed indenken dat onze inwoners met een woningnoodprobleem raar opkijken tegen een gemeente die dit soort stappen neemt.

John Smits
Fractievoorzitter
VVD Zwartewaterland