Bewoners: sportschool past niet in Rosmolenstraat
Bewoners: sportschool past niet in Rosmolenstraat brugmedia.nl

Bewoners: sportschool past niet in Rosmolenstraat

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De vechtsportschool past niet in de Rosmolenstraat. Het zorgt voor geluidsoverlast, zo menen enkele omwonenden. Ze spanden een rechtszaak aan om de sportschool daar weg te krijgen.

Aanvankelijk stapten negen bewoners naar de bestuursrechter nadat ze in april vorig jaar tevergeefs de opening van de vechtsportschool poogden te stoppen. Drie van hen verschenen dinsdag op de zitting en slechts een van hen diende op tijd zijn bezwaar in bij de rechter. “Het trekt allerlei mensen aan en die zetten overal hun auto neer. Of ze wachten hun kinderen op. Dan blijven ze in de wagen wachten met luide muziek haan. Ik heb dan de ramen en gordijnen dicht”, zei hij dinsdag tegen de bestuursrechter. Hij vindt dat de vechtsportschool niet thuis hoort in de historische binnenstad. Het zit in een schuur-achtig pand waar eerder een timmerbedrijf zat. Er daar mogen allerlei soorten bedrijven zich vestigen, zei een woordvoerder van de gemeente. Ook bedrijven die mogelijk voor veel meer overlast zorgen. Volgens de gemeente is er voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Dus meer parkeerplaatsen dan die de sportschool zelf heeft, zijn niet nodig.

De gemeente gaf geen voorschrift van openingstijden aan de sportschool gegeven, bleek op de zitting. De vechtsportschool is geregeld tot 22 uur open. In december stonden tientallen mensen in de sportschool te juichen bij televisiebeelden van het gevecht tussen Badr Hari en Rico Verhoeven. Ook dat leidde tot overlast en klachten, zei een andere bewoner. Die deed melding bij de politie, werd doorverwezen naar de gemeente maar zijn klacht verdween in een la, zo was zijn gevoel. Ondernemer Jan Willem Tebak wil de bewoners best tegemoet komen. Maar ze komen nooit naar hem met klachten. “Als meneer er last van heeft, kom naar me toe en dan praten we er over.” Ook heeft hij het gevoel dat als anderen fout parkeren, zijn bedrijf daar de schuld van krijgt.

De bewoners hebben niets tegen de uitbaters van de sportschool, maar vinden dat in een rustige straat als deze bedrijvigheid niet thuishoort. Een andere sportschool in Hasselt staat op een bedrijventerrein. Dat er überhaupt een bedrijf in dat pand mag zitten, is een fout in het bestemmingsplan, zei een van de bezwaarmakers.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.