ANV Camperland beloont vinder van eerste kievitsei in IJsseldelta
ANV Camperland beloont vinder van eerste kievitsei in IJsseldelta brugmedia.nl

ANV Camperland beloont vinder van eerste kievitsei in IJsseldelta

Algemeen

IJSSELDELTA - Agrarische Natuurvereniging Camperland (ANV) beloont de vinder van het eerste kievitsei in de IJsseldelta met een presentje ter waarde van 100 euro.

Inmiddels is een groot deel van de weidevogels terug in het land. "Het broedseizoen van de weidevogels zal binnenkort weer starten", aldus de ANV. "De vogels reageren eerder op de lengte van de dagen dan op de temperatuur of weeromstandigheden. Ze hebben slechts beperkt de tijd te broeden en de kuikens groot te brengen. Het zal ook niet lang meer op zich laten wachten dat ook het eerste ei in de IJsseldelta kan worden gevonden."

Het rapen van kievitseieren mag al een aantal jaren niet meer. Om toch de nestenzoekers een stimulans te geven het veld in te gaan, looft de ANV Camperland voor de tiende achtereenvolgende keer het presentje iut. Vorig jaar werd op 8 maart het eerste kievitsei gevonden door Bertus Busweiler op de Mandjeswaard in Kampen.

De IJsseldelta is het belangrijkste weidevogelgebied in Overijssel. Kritische soorten als Grutto, Wulp en Tureluur komen hier nog in behoorlijke aantallen voor. "Zonder een goed beheer van de agrariërs en de vrijwilligers zouden deze soorten - vooral de Grutto - dramatisch achteruit gaan", aldus ANV Camperland. Door verschillende beheersactiviteiten van de boeren, creëren zij een betere leefomgeving en krijgen deze vogels meer kans hun jongen groot te brengen. De leden van Camperland, die hier middels beheercontracten aan meedoen, hebben 70 procent van het totale aantal weidevogels binnen de IJsseldelta op hun landerijen.

Het gebied van de ANV Camperland betreft de IJsseldelta en wordt begrensd door Zwolle, het Zwarte Water, Hasselt, Zwartsluis, Genemuiden, Zwartemeer, Ketelmeer, Vossemeer, Drontermeer tot aan de grens provincie Gelderland en gemeente Zwolle. Het ei moet in het nest blijven. Controle wordt verricht door weidevogelcoördinator Joop Beens, 06-15127916.