Vlnr: Evelien Antes
Vlnr: Evelien Antes Bas Wilberink

'Back on Track' voor iedereen die in beweging wil komen, maar niet weet waar te beginnen

Algemeen

In de gemeente Zwartewaterland zijn twee buurtsportcoaches actief. Denise Homminga en Martijn Jansen realiseren ontmoetingen met inwoners, waarbij beweging als middel wordt gebruikt om een gezonde leefstijl te stimuleren. Zij bieden verschillende programma’s aan, elk met een eigen doel. De Stadskoerier licht er de komende weken een aantal uit. Deze week is dat ‘Back on Track’.

HASSELT - ‘Back on Track’ is bedoeld voor Zwartewaterlanders die om wat voor reden dan ook geen aansluiting kunnen vinden bij een reguliere sportclub. De groep komt iedere donderdagmiddag samen in sporthal de Prinsenhof in Hasselt. Buurtsportcoach Denise Homminga verzorgt daar dan een laagdrempelige sport- of spelactiviteit, die iedere week weer anders is. “Het is voor mensen die letterlijk in beweging willen komen, maar niet weten waar ze moeten beginnen.”

In januari 2019 ging ‘Back on Track’ van start. Inmiddels bestaat de groep uit zeven mensen, afkomstig uit zowel Hasselt, Zwartsluis als Genemuiden. Via een WhatsApp-groep onderhouden de deelnemers - waarvan de jongste 24 is en de oudste 50 - contact en overleggen ze over de activiteit van die week. Voetbal, handbal, tafeltennis, circusles, kickboksen, yoga, boogschieten, archery tag, een wandeling door de Brommert en fitness; het zijn enkele van de activiteiten die de groep al heeft ondernomen. Meestal gebeurt dat in de Hasselter sporthal, af en toe op locatie bij een sportclub. Alle deelnemers hebben een eigen motivatie om mee te doen aan ‘Back on Track’, hoewel de buurtsportcoach ook ziet wat hen bindt.

“Allemaal vinden ze geen aansluiting bij reguliere sportclubs”, vertelt Homminga. “Er is een heel mooie sfeer in deze groep. Iedereen mag en kan zichzelf zijn. We houden rekening met ieders kunnen. De deelnemers zijn ook open en eerlijk over wat ze wel of niet zo goed kunnen. Om die reden doen we ook meerdere sporten. Als je één sport doet, wordt het leerresultaat na verloop van tijd steeds minder. Het gaat dan steeds meer om kleine dingen, waarbij techniek belangrijk is. Bij ‘Back op Track’ maken we een beweegaanbod op maat, waarbij iedereen makkelijk kan scoren. Daarmee willen we mensen enthousiast maken om te bewegen.”

Af en toe vinden deelnemers uiteindelijk alsnog hun weg naar een reguliere sportclub. “Maar dat is niet perse het doel”, aldus Homminga. “Het is wél mooi als dat het resultaat is, maar het is niet voor iedereen haalbaar.”

Onderlinge contact
Evelien Antes uit Hasselt is één van de deelnemers en vanaf het begin actief. Ze legt uit dat het bij ‘Back on Track’ niet alléén om het sporten gaat. “Het gaat zeker ook om het onderlinge contact. Er ontstaan vriendschappen. Dat is voor mij als nieuweling in deze gemeente erg prettig. Het is een laagdrempelige manier om mensen te leren kennen. En vind je een sport niet zo leuk, dan doen we de volgende week weer wat anders. Ook als iemand moeite heeft om te komen, kunnen we in de WhatsApp-groep aanbieden er samen naar toe te fietsen. Daarnaast gaan we bijvoorbeeld ook wel eens samen wat drinken bij de Linde of naar de Ikea. Door dat contact is het een hechte groep.”

Haar vriend Erik van der Werff maakt ook onderdeel uit van de groep. Door zijn baan met wisseldiensten kan hij zich lastig binden aan een sportclub. “Ik wil wél elke week sporten”, legt hij uit. “Bij ‘Back on Track’ kun je makkelijk instappen, zonder verwachtingen. Bij een sportclub zijn die verwachtingen er eerder.” Homminga: “Er wordt bij ‘Back on Track’ ook niet van je verwacht dat je er iedere week bent. Het is allemaal heel vrij.”

Wie geïnteresseerd is in deelname aan ‘Back on Track’ kan zich aanmelden bij de buurtsportcoach: d.homminga@zwartewaterland.nl. De gratis activiteiten vinden iedere donderdag plaats van 11.30 tot 12.30 uur, waarna nog een half uur wordt nagepraat. Ook sportclubs die een activiteit willen aanbieden voor ‘Back on Track’ kunnen zich melden bij de buurtsportcoach.