Gerrit Slurin

Olaf Schulte winnaar Maestro-avond van Hasselts Fanfare

Algemeen

HASSELT - Mocht er voor Harry van Bruggen, dirigent van Hasselts Fanfare, in de toekomst een vervanger gezocht moeten worden, dan is die vanaf nu snel te vinden in Zwartewaterland. Olaf Schulte heeft zaterdag tijdens het concert van Hasselts Fanfare laten zien dat hij met glans op de bok kan staan en de dirigeerstok kan hanteren. Hij werd door de deskundigenjury en de publieksjury unaniem gekozen tot winnaar van Maestro Zwartewaterland 2020.

“Velen kennen een fanfareorkest alleen maar van strakke uniformen en marsmuziek op straat, terwijl een fanfareorkest ook allerlei andere muziekstijlen speelt als koraal, film- en concertmuziek. De beste ideeën ontstaan na afloop van een repetitie aan de bar en we wilden met het orkest van Hasselts Fanfare een concert neerzetten wat ook ander ‘nieuw’ publiek trekt”, vertelt Bernita van Dijk die samen met Gerda Beens, deze Maestroavond heeft georganiseerd. "We werden geïnspireerd door het programma Maestro van AvroTros." Beens vervolgt: “De telefoon werd gepakt, bekende Hasselters en Gaellemunigers uit het verenigingsleven werden benaderd en afgelopen zaterdag was de primeur van het Maestroconcert in Zwartewaterland."

Het was niet alleen Maestro deze avond. Voor de pauze werd door de muzikanten in een zogenaamde bigbandopstelling lichte muziek gespeeld. Het slagwerk, dat normaliter achter het orkest opgesteld staat, had nu een prominente plaats in het hart van de band. Swing als Manhattan Skyline, Feeling Good, Birdland maar ook de klassieker Bohemian Rhapsody werden gespeeld. “Het publiek was onder de indruk van deze muziekstijl. Het is bekende, makkelijk in het gehoor liggende muziek. Dit was een veelgehoorde reactie na afloop van het concert”, geeft Van Dijk, slagwerkster bij Hasselts Fanfare aan.

Na de pauze was het Maestro-onderdeel. Klaas Eenkhoorn (PvdA-raadslid), Eddy Beens (beheerder d’Overtoom), Jannie de Jonge (ruim 25 jaar vrijwilliger bij Hasselts Fanfare), Olaf Schulte (voorzitter Tennisclub Hasselt), Sherris Schuring (vrijwilliger 'Zwartewaterland Helpt') en Jan Bruins (vrijwilliger en fotograaf voetbalvereniging Olympia’28) namen deze avond de dirigeerstok over. Twee repetities hebben de Maestro mee gerepeteerd.

Gerda Beens, die solo-bugel in het orkest speelt, vertelt: “Er waren erg mooie momenten deze avond. Janny de Jonge bracht niet alleen de muzikanten, maar ook het publiek in de concertzaal in een wals. Jan Bruins sloeg de hele vereniging af toen de drummer flink qua tempo op hol sloeg bij Barcelona en sommeerde ze vervolgens om weer opnieuw te beginnen. Sherris Shuring had het dirigeren van het muziekwerk The Pink Panter al even stiekem geoefend met opa Joop Schuring die al 72 jaar muzikant en lid van de vereniging is.”

In jury zaten burgemeester Bilder, die tevens beschermheer is van de vereniging, Mark Bruins, oud-muzikant van de vereniging die ondertussen zijn sporen in de muziek verdient en Jeanet van Es, fan van Hasselts Fanfare en solo-zangeres bij diverse koren. Uitspraken van de jury kwamen als 'Je hebt echt vooruitgang geboekt. Ik heb tijdens de eerste repetitie gekeken, toen was het echt niets' of 'In één woord fantastisch hoe je niet alleen sfeer bracht bij de muzikanten maar ook in de zaal'. Na een tussentelling had Olaf Schulte het hoogst aantal punten. Maar de stem van het publiek kon de mening van de deskundigen-jury nog veranderen. Achtereenvolgens werd er voor de zes maestro’s geapplaudisseerd en werd de lengte van het applaus gemeten. Het langste applaus was voor Olaf Schulte. Hij dirigeerde de Hongaarse Dansen nr. 5 van Brahms. Een erg lastig nummer met tempowisselingen en verschillende dynamische verschillen. Maar hij leidde de muzikanten enthousiast door deze muziek.

Bij de toegift ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ werd de dirigeerstok door Harry van Bruggen dan ook overgedragen aan Schulte die de muzikanten, zonder enige voorbereiding, ook nu weer vakkundig door de muziek heen leidde. Het was een ontspannen en een gezellige avond, besluit de organisatie. In 2021 viert Hasselts Fanfare het 125-jarig-bestaan. Na afloop van de avond werd al door meerdere mensen uit het publiek en de vereniging gesuggereerd om dit concert dan op een grootsere wijze te organiseren.