Afbeelding
Bas Wilberink

'Bewegen Werkt' laat mensen met bijstandsuitkering 'tot bloei komen'

Algemeen

In de gemeente Zwartewaterland zijn twee buurtsportcoaches actief. Denise Homminga en Martijn Jansen realiseren ontmoetingen met inwoners, waarbij beweging als middel wordt gebruikt om een gezonde leefstijl te stimuleren. Zij bieden verschillende programma’s aan, elk met een eigen doel. De Stadskoerier licht er de komende weken een aantal uit. Deze week is dat ‘Bewegen Werkt’.

ZWARTEWATERLAND - ‘Bewegen Werkt’ biedt Zwartewaterlanders met een bijstandsuitkering de mogelijkheid om gratis tweemaal in de week te sporten en bewegen, onder begeleiding van buurtsportcoach Denise Homminga. Op de dinsdag maakt de groep een 5 kilometer lange wandeling. Op de donderdag staan verschillende sportactiviteiten op het programma in de Hasselter sporthal de Prinsenhof.

Het idee is om deelnemers op een laagdrempelige manier letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen en houden. “In eerste instantie niet eens om hen weer aan het werk te krijgen”, aldus de buurtsportcoach. “Hoewel dat wel een mooie bijkomstigheid is natuurlijk. Maar het gaat ons er vooral om dat ze weer tot bloei komen, zelfvertrouwen krijgen en onder de mensen komen. Van daaruit krijgen ze vaak ook weer energie en zin om naar een betaalde baan of vrijwilligerswerk door te stromen.”

Winnaar
De resultaten zijn heel goed, ziet Homminga. “Veel mensen krijgen uiteindelijk weer betaald- of vrijwilligerswerk. Het is lastig om te bepalen of dat door ‘Bewegen Werkt’ komt, maar de mensen zelf geven aan dat het wel heel erg heeft bijgedragen. Een deelneemster, die weer betaald werk kreeg, zei dat ze zich een winnaar voelde. Ze ging met een boost steeds naar huis, om tegen haar man en kinderen te vertellen wat ze allemaal had gedaan."

Maar het komt ook voor dat mensen het erg moeilijk vinden om naar de wekelijkse lessen te komen. Homminga: “Dat kan door een blessure komen, maar ook omdat ze er even geen ruimte voor hebben in hun hoofd. Sommige mensen geeft bewegen energie, andere kost het alleen maar energie. We proberen altijd duidelijk te maken dat bewegen heel belangrijk is voor het mentale herstel.”

De groep bestaat momenteel uit vijftien mensen, zowel uit Genemuiden, Hasselt als Zwartsluis. De meesten komen eens per week sporten. Maar ook beide dagen is mogelijk. “Op de dinsdag wandelen we vanaf de sporthal een uur door Hasselt, van 9.15 tot 10.15 uur”, legt Homminga uit. “Op de donderdag van 10.00 tot 11.00 uur doen we allerlei sporten die in een sporthal mogelijk zijn, zoals tafeltennis, volleybal, voetbal, badminton. Maar we mogen bijvoorbeeld ook wel eens gebruik maken van een tennisbaan. Daar geef ik dan tennisles. Of we doen slagbal op het veld naast de sporthal. Naderhand drinken we dan nog koffie en praten we na.”

Sociale aspect
Naast het sporten is ook het sociale aspect heel belangrijk bij ‘Bewegen Werkt’. “Bij de meeste mensen in de bijstand is veel aan de hand in hun leven”, vertelt de buurtsportcoach. “Ze moeten iedere week weer overleven. Alles wat er extra bijkomt, is een hoge drempel. Ze delen allemaal een soort gevoel van schaamte en dat ze zich zouden moeten verontschuldigen voor hun situatie. Daarin vinden ze elkaar en daardoor kunnen ze van zichzelf meer accepteren dat ze niet de enige zijn die het moeilijk hebben.”

Het sportaanbod van ‘Bewegen Werkt’, dat sinds 2016 loopt, is maatwerk. “Daarbij zorgen we voor veel succesmomenten”, legt Homminga uit. “We kijken naar wat wél lukt, in plaats van wat niet lukt, zodat deelnemers het gevoel krijgen: ik kan het.”

Wie zich wil aanmelden voor ‘Bewegen Werkt’ kan contact opnemen met de buurtsportcoach via d.homminga@zwartewaterland.nl.