Huisarts in quarantaine: besmet met Coronavirus
Huisarts in quarantaine: besmet met Coronavirus brugmedia.nl

Huisarts in quarantaine: besmet met Coronavirus

Algemeen

HASSELT - Huisarts Van Gijssel uit Hasselt is besmet met het inmiddels bekende Coronavirus. Dat meldde hij woensdagavond zelf in de speciale uitzending van ZwartewaterFM. De dokter liep het virus op tijdens zijn werk, zei hij.

Het gaat redelijk met zijn gezondheid. Hij is ‘matig ziek’. “Ik heb wel veel last van hoesten en kortademigheid, maar ik voel me wel goed en heb ook wel een goede eetlust.” Een op de vijf mensen wordt er flink ziek van, legde hij uit. “Met het ouder worden nemen ook de klachten toe.”

Van Gijssel hoorde dat een van zijn patiënten ziek was, en werd kort daarop gebeld door de GGD. “Ik was behoorlijk vaak op bezoek geweest en had er niet aan gedacht dat deze ziekte een rol zou spelen”, vertelde de huisarts aan dienstdoend presentator Henk-Jan Overmars. De GGD besloot dat de dokter zijn werk meteen moest neerleggen. De dag erop kreeg hij de uitslag: besmet met het Coronavirus.

Van Gijssel was de laatste dagen wel aan het werk, maar niet in zijn praktijk. Hij stond patiënten met ernstige klachten telefonisch te woord. Vanaf donderdag 19 maart kunnen mensen met dringende klachten zich ook weer melden in de praktijk, waarnemende huisartsen nemen dan de taken van Van Gijssel over. Mensen met infectieziekten worden doorverwezen naar de infectiepraktijk in Genemuiden.

Het praktijkteam is ook getest op een mogelijke besmetting. Geen van de medewerkers bleek besmet met het virus. Van Gijssel zelf zit in quarantaine totdat de klachten zijn verdwenen. Hij zocht zelf het nieuws op, om mensen goed voor te lichten. “Een aantal mensen weet nog niet dat ik ziek ben. Ze zullen zeker schrikken.”

Aan mensen die op woensdag 11 maart, donderdag 12 maart, vrijdag 13 maart of maandag 16 maart dokter van Gijssel ontmoet en nu klachten van hoesten, erge benauwdheid of buikpijn hebben, wordt gevraagd of zij contact op willen nemen met de praktijk. Wel meldde Van Gijssel in de uitzending dat de GGD beperkt test of hij patiënten besmet heeft.

Burgemeester Bilder maakte in dezelfde uitzending bekend dat er twee besmettingen met het virus zijn in Zwartsluis en vijf in Hasselt. De burgervader is elke avond om iets over 19.00 uur te horen bij de speciale Corona-uitzendingen op ZwartewaterFM. Die vinden dagelijks plaats tussen 19.00 en 20.00 uur, met uitzondering van woensdag. Dan heeft de Christelijke Bejaarden Omroep (CBO) haar vaste uitzending. Voor deze eerste keer was een uitzondering gemaakt.