Bas Wilberink

Raadscolumn VVD: 'Er schijnt altijd weer licht aan de horizon'

Algemeen

Moeilijke tijden vragen om moeilijke beslissingen. Ik durf u te verzekeren dat dit kabinet de afgelopen weken al moeilijke beslissingen heeft moeten nemen. De naleving van die beslissingen is aan ons. Ik kan niet anders dan er bij u allen op aandringen die besluiten ook na te leven, in het belang van de gezondheid van ons allemaal.

De achterliggende periode van regeren is met name door de VVD de broekriem door middel van bezuinigingen hard aangetrokken. Ook ik als VVD’er had meerdere malen mijn twijfels of dit wel de juiste weg was. Nu blijkt dat de woorden van Rutte wel degelijk waar zijn, want we zijn een welvarend land dat financiële maatregelen kan nemen omdat onze financiën op orde zijn. En zoals ik begon, zal er zeker weer een tijd komen dat we kunnen lachen en feesten en dat de evenementen weer doorgang vinden, maar nu even niet.

Men ziet dat mensen creatief zijn op vele gebieden. Vergaderingen lopen ineens via een videoconference, opa en oma worden via FaceTime in contact gebracht met de kleinkinderen. Spontaan wordt er een klein concert gegeven door artiesten bij een verzorgingstehuis. Sporten bij een vereniging wordt verlegd naar sporten thuis. Men bedenkt nieuwe dingen. Creativiteit en saamhorigheid is nu de vraag aan allen om deze tijd door te komen. Even geen PFAS of stikstof, geen Greta Thunberg of de afweging zonne-energie of windmolen. Nee, het grootste goed wat een mens heeft: ‘GEZONDHEID’. Daar draait het in het leven allemaal om. Houd u aan de regels en blijf vooral gezond.

De klok is weer teruggezet in zomertijd, een periode waarin mensen van nature al wat vrolijker kijken. Langer van het licht kunnen genieten en de zonnestralen over zich heen laten komen. Die tijd komt er weer aan, als de wetenschap in staat is om dit virus te analyseren en er een middel tegen te bedenken, dan spelen straks de kinderen weer op straat en zeggen de ouderen: weet je het nog 2020 die crisis die we toen hebben meegemaakt.

Het EK voetbal ging niet door, zelfs de Olympische Spelen werden uitgesteld en de Formule 1 kwam uiteindelijk toch niet naar Nederland. Maar wat positief is: de meesten zijn er goed uitgekomen met natuurlijk onze deelneming aan die mensen die een dierbare hebben verloren. En wat een saamhorigheid met natuurlijk een groot compliment aan de mensen werkend in de vitale beroepen. In de zorg, de dienstverleners, eigenlijk iedereen die dit land draaiende houden van vuilnisophaler, winkelier, postbezorger allemaal. Houd uw gemeenschap in stand en koop binnen uw eigen winkelbestand.

John Smits
Fractievoorzitter VVD