Bianca van den Berg

Raadscolumn Gemeentebelangen: 'Pandemie'

Algemeen

In de ruim 60 jaar dat ik bewust aanwezig ben op deze aardbol is er nu iets gaande wat zijn weerga niet kent. De maatregelen die getroffen zijn en die worden toegepast om de pandemie Corona te bestrijden, zijn dermate ingrijpend dat het totale maatschappelijke, economische en sociale leven praktisch stil ligt. Nu hebben er in het recente verleden ook wel diverse wereldwijd verbreide ziektes rondgewaard zoals de Hongkong en Mexicaanse griep, Ebola en SARS 1, maar die kwamen nooit zo dicht in de buurt als dit Coronavirus.

De door de regering afgekondigde maatregelen hebben als doel de verbreiding van het virus zoveel mogelijk te vertragen om zodoende voldoende verpleegcapaciteit te behouden voor landgenoten die door het virus zijn besmet. Ook in Zwartewaterland is het virus aangekomen en heeft tot besmetting en overlijden van plaatsgenoten geleid.

De regels waar wij ons nu verplicht aan moeten houden hebben grote invloed op ons dagelijks leven. Zo is het niet meer mogelijk om familieleden in verpleeg- en verzorgingshuizen te bezoeken, mensen moeten 150 cm afstand houden van elkaar, bijeenkomsten en vergaderingen moeten worden afgelast, kortom zo min mogelijk contacten tussen mensen onderling om besmetting te voorkomen. En dat valt allemaal niet mee.

Ook de plaatselijke politiek moet zich houden aan de verplichte maatregelen zodat fractievergaderingen, raadsvergaderingen en informatie-avonden niet door kunnen gaan. Wel worden we als raadsleden op de hoogte gehouden aangaande de lopende zaken. De griffie zorgt daarvoor met behulp van mailberichten en informatie in Notubox, ons digitale vergadersysteem. Tevens is er de mogelijkheid om digitaal, met beeldverbinding, te vergaderen en juridisch verantwoorde beslissingen te nemen. Ook onze burgemeester is natuurlijk erg betrokken bij het doorgeven van gegevens en het uitvoeren van opdrachten verstrekt door RIVM en de GGD-organisaties. Bovendien verzorgt hij iedere werkdag een uitzending via Zwartewater FM over de stand van zaken in deze crisis.

Inmiddels heeft de regering besloten om de geldende maatregelen in elk geval tot en met 28 april in stand te laten en de scholen zelfs dicht te houden tot na de meivakantie. Dit houdt in dat plannen voor een paasvakantie of meivakantie beter afgelast kunnen worden. Laten we hopen dat er begin mei veel betere berichten op ons af komen dan tot nu toe.

Rest mij u veel sterkte toe te wensen in de komende tijd, houd u aan de voorschriften en blijf gezond.

Roel Withaar
Gemeentebelangen
Zwartewaterland