Bas Wilberink

'Blijf nu vooral in beweging en vermijd isolement'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - In een serie over de twee Zwartewaterlandse buurtsportcoaches zette de Stadskoerier de afgelopen tijd de schijnwerpers op verschillende beweegprogramma’s in deze gemeente. Denise Homminga en Martijn Jansen vertelden over het doel van ‘Back on Track’, ‘Bewegen Werkt’ en ‘Fun & Forget’. Door de coronamaatregelen zijn de programma’s tijdelijk stil komen te liggen. Zorgwethouder Gerrit Knol doet daarom een oproep aan de deelnemers maar ook alle andere inwoners om nu vooral in beweging en contact (op afstand) te blijven.

Het zijn moeilijke en vreemde tijden. In een paar weken tijd werden de mogelijkheden om te sporten en bewegen in Zwartewaterland flink beperkt. Verenigingen staakten hun activiteiten, sportwedstrijden werden geannuleerd, sportscholen sloten hun deuren. Ook de programma’s van de buurtsportcoaches kwamen stil te liggen. Terwijl, zeker ook voor deze doelgroepen, het bewegen zo belangrijk is.

‘Back on Track’ is bedoeld voor alle inwoners die om wat voor reden dan ook geen aansluiting kunnen vinden bij een reguliere sportvereniging. ‘Bewegen Werkt’ biedt Zwartewaterlanders met een bijstandsuitkering de mogelijkheid om gratis tweemaal in de week te sporten en bewegen, onder begeleiding van de buurtsportcoach. ‘Fun & Forget’ is opgezet voor kinderen van zes tot en met achttien jaar, die thuis om verschillende redenen onbedoeld op een tweede plek komen. Zij krijgen bij deze activiteit de mogelijkheid om plezier te maken en even hun dagelijkse beslommeringen te vergeten.

“Het is belangrijk dat inwoners weten dat deze initiatieven er zijn voor de verschillende doelgroepen”, vertelt wethouder Knol. “Daarbij komen twee belangrijke zaken samen: participeren en bewegen. Daar geven de buursportcoaches invulling aan, waarbij ook maatwerk wordt geleverd. Voor mensen met een bijstandsuitkering bijvoorbeeld is er de mogelijkheid om te sporten en daardoor uitdagingen te zien en doelstellingen te hebben. Het kan een motiverende stimulans zijn, met uiteindelijk als ultieme doel: betaald werk. Voor anderen is het een mooie stap naar vrijwilligerswerk.”

Nu de programma’s van de buursportcoaches, maar ook alle reguliere groepssporten stil liggen, roept Knol inwoners op vooral in beweging te blijven. “In groepen sporten is makkelijker, maar er zijn verschillende tv-programma’s in het teken van bewegen en op internet zijn workshops te vinden”, vertelt hij. “Maar ook wandelen, hardlopen of fietsen in de buitenruimte kan nog steeds, als je het alleen doet en afstand houdt. Blijf vooral actief, ga niet stilzitten en probeer isolement te vermijden. Hou contact via telefoon, app, etcetera.”

Voor de beweegprogramma’s van de buurtsportcoaches hoopt de wethouder ook dat het onderlinge contact - via mail, telefoon of WhatsApp - niet verwatert. Wanneer de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande maatregelen voorbij zijn, is het voornemen om de programma’s van de buurtsportcoaches verder te intensiveren. Knol: “We gaan proberen de groepen in Hasselt groter te krijgen. Daar kunnen ook mensen uit Genemuiden en Zwartsluis aan meedoen. In de toekomst kan bekeken worden, bij een voldoende groepsgrootte, of we de programma’s daar ook op kunnen zetten.”

Facebook

De buurtsportcoaches zijn momenteel op Facebook (‘Buurtsportcoach Zwartewaterland’) actief met challanges. Ook is er iedere week een quizvraag over de buurtsportcoach waarmee mensen tegoedbonnen kunnen winnen van plaatselijke ondernemers. Daarnaast worden op Facebook ideeën gedeeld om thuis in beweging te blijven.