Vier inwoners Zwartewaterland overleden, meer positieve tests
Vier inwoners Zwartewaterland overleden, meer positieve tests brugmedia.nl

Vier inwoners Zwartewaterland overleden, meer positieve tests

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - In de afgelopen twee dagen zijn vier inwoners van Zwartewaterland overleden. Bij zeker een van deze personen is het coronavirus de oorzaak. Dat meldde burgemeester Eddy Bilder dinsdagavond bij ZwartewaterFM. Tevens maakte hij duidelijk dat er van 9 tot en 12 april maar liefst 21 personen positief zijn getest op het coronavirus.

“Normaal gesproken sterven er in onze gemeente vier mensen in een week. Ik heb het al vaker gezegd. Het aantal sterfgevallen in onze gemeente is bijzonder hoog ten opzichte van wat gangbaar is", aldus Bilder.

Extra tests

Hij heeft een logische verklaring voor het hoge aantal positieve tests. “Er is extra getest. Met name op het zorgpersoneel. Een groot aantal mensen is besmet gebleken”, aldus Bilder. Het aantal besmette en dus positief geteste personen in Zwartewaterland is opgelopen tot 102. Tevens meldde Bilder, aan de hand van cijfers van het RIVM en de GGD, 31 ziekenhuisopnames.

Stabilisatie nieuwe meldingen

Positief is Bilder over de situatie in De Schans. “Ik was behoorlijk geschrokken van de melding dat ook daar het virus was aangetroffen, bij twee bewoners en twee verzorgers. Dat is niet erger geworden en dat is ook wat de huisartsen me meegeven. Er is weinig gebeurt de afgelopen dagen.” Wel meldt Bilder één ziekenhuisopname vanuit Genemuiden. Eén persoon uit Hasselt is positief getest. “Nog steeds wordt een toenemend aantal mensen getroffen door het virus, maar we zien wel dat het stabiliseert zich en dat het gaat om kleinere aantallen”, aldus Bilder.

Initiatieven

De burgemeester sprak dinsdagavond nogmaals zijn waardering uit voor de verschillende initiatieven om getroffen mensen een hart onder de riem te steken. Wel is het volgens Bilder belang dat initiatiefnemers van tevoren contact opnemen met de gemeente om het een en ander af te stemmen. Bij alle initiatieven moet anderhalve meter in acht worden genomen en samenscholingen zijn verboden. Wij zijn echt wel bereid om mee te denken.”

Samenscholingen

Daarnaast legde Bilder nog even de nadruk op plekken waar de politie samenscholingen van jongere ziet, zogenaamde hotspots. “De overgrote meerderheid van de inwoners houdt zich keurig aan de regels, maar in de categorie jongeren is er toch een aantal mensen die daar merkbaar heel veel moeite mee hebben. Volgens Bilder zijn er nog steeds samenscholingen bij de pont en zijn er in de gemeente Zwartewaterland al diverse bekeuring uitgedeeld. “De plek is in beeld. Er worden meldingen gedaan over samenscholingen. Wees erop voorbereid dat de politie processen verbaal gaan uitschrijven”, aldus een waarschuwende Bilder.