Verslaggever Daniel Godinho Veiga (l) en cameraman Manne Havinga.
Verslaggever Daniel Godinho Veiga (l) en cameraman Manne Havinga.

RTV Oost-documakers: 'We zijn met open armen ontvangen in Hasselt'

Algemeen

HASSELT - ‘Steun - Hoe Hasselt vecht tegen het virus’ is de titel van de RTV Oost-documentaire die zondag om 17.20 uur wordt uitgezonden. Verslaggever Daniel Godinho Veiga en cameraman Manne Havinga zijn de hele week al aan het filmen in de Hanzestad. “We zijn met open armen ontvangen, onvoorstelbaar hoe veel mensen bereidwillig waren om mee te werken”, vertelt Godinho Veiga. “Mensen tonen veel begrip en vinden het fijn dat we de persoonlijke verhalen achter de cijfers over Hasselt willen vertellen.”

Schip de Oude Jan, dat omgebouwd werd tot montagestudio, was de perfecte uitvalsbasis voor de twee documentairemakers. “In het hart van Hasselt”, zegt Godinho Veiga. “Het ging er snel rond dat we daar zaten. Mensen kwamen zelf ook actief naar ons toe om verhalen te delen of tips te geven. Het was voor ons ook goed dat we de hele week in Hasselt verbleven, in plaats van dat je aan het eind van een filmdag weer naar huis gaat. We leefden hier echt in een bubbel. De hele week stond voor ons in het teken van Hasselt. Wat er verder in Nederland gebeurde, ging langs ons heen. Het was heel intens.”

De rode draad in ‘Steun’ is hoe iedereen in Hasselt op zijn eigen manier omgaat met de coronacrisis. Godinho Veiga: “Sommigen zoeken steun in de kerk, anderen bij een persoon in hun omgeving.”

Het RTV Oost-duo ging onder andere langs bij een Paasviering, volgde een mevrouw die een draaiorgel had geregeld voor haar jarige moeder in de Hazelaar, maar bezocht ook Jenneke Kroes van kleding- en accessoirewinkel Lonk. “Zij opende deze week haar store”, vertelt Godinho Veiga. “Terwijl we daar filmden, reed een lijkwagen voorbij. Het was een groot contrast. Maar we wilden juist ook zo’n opening filmen om te benadrukken dat voor veel mensen het leven ook gewoon doorgaat en dat het een worsteling is om je daarbij aan te passen aan de huidige omstandigheden.”

De RTV Oost-documentaire 'Steun - Hoe Hasselt vecht tegen het virus' is via deze link te bekijken.