Afbeelding

Zwem- en reddingsbrigade bestaat 60 jaar, maar vieren zit er voorlopig niet in

Algemeen

(door Bas Wilberink)

HASSELT - Het had een mooi jubileumjaar moeten worden voor de zestigjarige Zwem- en Reddingsbrigade Zwartewaterratten Hasselt (ZRH). Voor 13 juni stond een reünieavond voor leden en oud-leden gepland in openluchtbad Ariën Prins van Wijngaarden. Maar toen diende de coronacrisis zich aan. De vereniging besloot niet te wachten op meer duidelijkheid over toekomstige overheidsmaatregelen, maar cancelde het jubileumfeest vroegtijdig. “Ons jubileum valt in het niet bij de coronacrisis”, zegt voorzitter Henk Doedens. “We moeten eerst met z’n allen dit virus overleven en dan keren we wel weer terug naar de werkelijkheid.”

Omdat een vereniging maar één keer zestig jaar wordt, wil de Stadskoerier het jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom een terug- en vooruitblik met de voorzitter. Op 1 juni 1960 ziet Zwemvereniging Zwartewaterratten Hasselt het levenslicht, op dat moment nog zonder het reddingszwemmen. Dat onderdeel wordt pas een kleine tien jaar later toegevoegd. Het aantal leden is daarvóór drastisch teruglopen, opheffing van de vereniging dreigt. Het echtpaar Theil redt de club echter van de ondergang en richt zich daarbij ook op het reddingszwemmen. De naam wijzigt dan ook in Zwem- en Reddingsbrigade Zwartewaterratten Hasselt.

Aanvankelijk zwemmen de leden alleen in de zomer, in het Hasselter buitenbad. Medio jaren ’70 van de vorige eeuw kan de vereniging in de winter uitwijken naar een binnenbad in Staphorst. Begin jaren ‘80 wordt dat verruild voor zwembad Bestevaer in Genemuiden. Daar zwemmen de leden nu, als de zomer voorbij is en Zwembad Hasselt even de deuren sluit, nog steeds.

140 leden

Anno 2020 telt ZRH rond de 140 leden. In normale tijden staan iedere woensdagavond trainingen gepland. De jongsten beginnen om 18.00 uur. De oudere volwassenen sluiten de avond af. “Er is een groep die al dertig jaar samen zwemt”, vertelt de voorzitter. “Zij doen dat alleen in de winter in Genemuiden. In de zomer zwemmen ze dan zelfstandig in Hasselt.”

Lid van ZRH kun je worden als je de reguliere zwemdiploma’s A en B hebt. “Je kunt vervolgens bij ons afzwemmen voor C en dan verder gaan voor de reddingsbrigadediploma’s”, legt Doedens uit. “Er zijn er zo’n 22. Vanaf vijftien jaar mag je, met het Lifesafer 1-diploma, ook toezicht houden. Rond de vijftien van onze leden doen dat iedere zomer in de weekenden bij de Milligerplas, waarvoor we zijn gevraagd door de gemeente Zwolle.”

De ZRH wordt eveneens ingeschakeld bij evenementen als de Sinterklaasintocht in Hasselt en het vijfjaarlijkse Hassailt. Voor een groot deel van de leden is dat ook de belangrijkste drijfveer om lid te zijn van de reddingsbrigade, net als Doedens’ 18-jarige dochter Anica. “Ik ben al van kleins af aan een waterrat”, vertelt ze. “Ik ben ooit gevraagd les te geven aan kinderen, zo ben ik er ingerold. Ik vind het mooi om hen te leren hoe ze mensen in nood kunnen redden.”

Pas op de plaats

Maar voorlopig moet ZRH door de coronacrisis even pas op de plaats maken. “Het is heel jammer, maar er is niets aan te doen”, zegt Doedens. Daarom besloot de vereniging ook in een vroeg stadium het jubileumfeest te annuleren. “We kunnen alles wel organiseren en reserveren, maar dan loop je het risico dat je het uiteindelijk alsnog moet cancelen. We gaan nu kijken of we op een later tijdstip ons jubileum alsnog kunnen vieren, als het normale leven weer is teruggekeerd. Dat is momenteel moeilijk plannen, omdat je niet ver in de toekomst kunt kijken. Misschien gebeurt het dit jaar nog, anders volgend jaar.”