Stichting Schipper krijgt flinke klap door coronacrisis: 'Moeten koers verleggen'
Stichting Schipper krijgt flinke klap door coronacrisis: 'Moeten koers verleggen' brugmedia.nl

Stichting Schipper krijgt flinke klap door coronacrisis: 'Moeten koers verleggen'

Algemeen

(door Bas Wilberink)

HASSELT - Het had een prachtig vaarjaar moeten worden voor Stichting Schipper Mag Ik Ook Eens Varen, die vaarvakanties mogelijk maakt voor mensen met een beperking. Het streven in 2020 was 20 tochten, met het volledig aangepaste en gerestaureerde schip ‘Jonathan’. Maar de coronacrisis gooit momenteel, terwijl het seizoen nog moet beginnen, flink roet in het eten. Boekingen worden geannuleerd of uitgesteld naar later dit jaar. Maar onduidelijk is nog of dan wél kan worden gevaren. “We moeten de koers verleggen en roeien met de riemen die we hebben”, zegt Ad Akkerman in scheepstaal.

Momenteel ligt het vakantieschip bij de firma Admiraal in Hasselt. Een kleine tien vrijwilligers waren daar tot de coronacrisis hard bezig met schilderwerkzaamheden en de ombouw van de roef. Maar dat werk ligt momenteel stil. “Onze vrijwilligers waren daar twee, soms wel drie dagen in de week aan het buffelen”, vertelt Akkerman. “Maar ze komen daar niet aan de benodigde 1,5 meter afstand, omdat het om kleine ruimtes gaat. We gaan in goed overleg met Bert Admiraal kijken wat in de komende tijd mogelijk is. Maar we hebben nu nog geen plan hoe en wanneer we verder kunnen.”

Stichting Schipper had dit jaar als doel twintig vaartochten en was met de boekingen al ‘behoorlijk ver’ met de realisatie daarvan. Zij biedt klanten nu de mogelijkheid om vastgelegde reizen in de maanden mei en juni gratis om te boeken naar september en oktober. “Maar we zitten in de reisbranche”, aldus Akkerman. “Het behoeft geen betoog dat het daarin momenteel drama is. We zien de agenda leeglopen. Mensen hebben twijfels om tochten om te boeken, omdat we allemaal niet weten wat er straks gaat gebeuren. We gaan het de klanten natuurlijk ook niet opdringen. Onze doelgroep zijn mensen met een beperking en dat moet 100 procent goed voelen.”

Dat neemt niet weg dat de coronacrisis een financiële klap is voor de stichting. Akkerman noemt de situatie ‘ingewikkeld en uitdagend’. “Zakelijk gezien moeten we heel eerlijk kijken of we dit jaar al voor een groot deel moeten afschrijven”, aldus Akkerman. “Aan de andere kant verleggen we onze koers en rekken we het seizoen op. Hoeveel plezier kunnen we de doelgroep later dit jaar nog bieden? Bijvoorbeeld met wintertochten. Wellicht dat tegen de kerst weer mooie evenementen mogelijk zijn en dat we dan avondtochten kunnen organiseren. Ook willen we in het verlengde van het seizoen erwtensoeptochten houden, in samenwerking met de horeca uit Hasselt. We moeten roeien met de riemen die we hebben. We zijn vol goede moed.”

De situatie in deze nieuwe ‘1,5 meter-wereld’ daagt ook uit, aldus Akkerman. “Als we bijvoorbeeld de bedden in het schip iets anders neerzetten, is die 1,5 meter afstand wél te realiseren. We gaan kijken hoe we met minimale aanpassingen in de toekomst toch vaartochten mogelijk kunnen maken.”