'Fietsroute Genemuiden' na jaren weer beschikbaar
'Fietsroute Genemuiden' na jaren weer beschikbaar brugmedia.nl

'Fietsroute Genemuiden' na jaren weer beschikbaar

Algemeen

GENEMUIDEN - 'Fietsroute Genemuiden' is bedoeld voor mensen die van fietsen maar ook van allerlei weetjes over natuur, cultuur en geschiedenis houden. De route leidt door het gebied Genemuiden, Kamperzeedijk en Mastenbroek en langs een deel van het Zwarte Water. Het betreft een tocht van ongeveer 30 kilometer; ruim twee uur fietsen. Het afgelopen jaar is de bedenker en schrijver Gert-Jan Westhoff bezig geweest met het actualiseren van de heruitgave.

Toen deze klus in de zomer van 2019 werd opgepakt, was niet te vermoeden hoe de wereld er door het coronavirus driekwart jaar later uit zou zien. "En wie weet voor hoe lang nog", aldus Westhoff. "Maar anderzijds is deze activiteit voor wie houdt van buiten zijn, juist in deze tijd van afstand houden, zeer goed te doen."

Door middel van 66 bladzijden informatie, fotomateriaal en een handig routekaartje krijgen lezers een goed beeld van het noordelijke deel van de polder Matenbroek en het Nationaal Landschap IJsseldelta. "Het boekje wijst op sporen van historische waterstaatkunde zoals de kribben om het Zwolse Diep bevaarbaar te houden. De lichtwachterswoning, het fundament van de bakenopstand, het houtenschuurtje met de oorspronkelijke stookplaats, het is allemaal nog aanwezig."

Eveneens uniek in Nederland is de Overlaatkade voor zeedijken langs de Pieperpolders, gaat Westhoff verder. "De Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog zijn tastbaar in een propeller aan een stal. Het is van de Fokke Wulf 190 waarmee Karl Heinz Willius in 1944 ter aarde stortte. Meer recent speelde de Koude Oorlog. De Prinsensluis werd bij dit deel van de IJssellinie tegen de Russen een belangrijke functie toegekend. Natuur en geschiedenis wisselen elkaar af. Dat leert u onder andere dat de bekende kievitsbloemen op meer plaatsen rond Genemuiden te vinden zijn, dan alleen maar in de uiterwaarden langs het Zwarte Water."

Kijk in deze omgeving eveneens regelmatig omhoog om de zeearend, die vanaf het Vogeleiland ook hier regelmatig zijn rondjes maakt, niet te missen. "Bijzonder is de foto van de schedel van het uitgestorven rund Bos primigenius Bojanus. Die kwam met de watersnood van 1825 boven de grond. Stadssecretaris Florisson schonk het aan het museum van de universiteit in Leiden. Een mooie foto daarvan brengt het uitzonderlijk grote object weer dichtbij."

Uiteraard ontbreekt bij de Tapijtstad de ontwikkeling van de tapijtindustrie niet. "Biezen spreiden, biezen aan stoepn; het is tot op de dag van vandaag te zien. Aanvullende foto’s tonen het vlechten en bieden een kijkje in een moderne productiehal. Kenmerkend is de bouw van Mastenbroeker boerderijen. Geheel andersoortig is de architectuur van het voormalige hotel Het Zwartewater in de stijl van de Amsterdamse School. De Delftse School is er een reactie op. Met dit en nog veel meer maken deelnemers kennis tijdens deze fietstocht."

Het boekje is op dit moment in Genemuiden voor 5,95 euro verkrijgbaar bij onder andere plaatselijke boekwinkels en wanneer andere locaties weer openen ook bij de VVV en musea.