Wetland Wonen voert inflatievolgende huurverhoging door
Wetland Wonen voert inflatievolgende huurverhoging door brugmedia.nl

Wetland Wonen voert inflatievolgende huurverhoging door

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Wetland Wonen voert per 1 juli de jaarlijkse huurverhoging door. De ze is inflatievolgend. Bovendien maakt de corporatie net als voorgaande jaren geen gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat betekent dat de huurders van Wetland Wonen per 1 juli maximaal 2,6 procent extra huur betalen.

Deze huurverhoging is minder dan wettelijk is toegestaan. De minister heeft namelijk bepaald dat de huurstijging over heel 2020 maximaal 6,6 procent mag zijn. “We vinden het erg belangrijk dat onze sociale huurwoningen betaalbaar zijn voor onze huurders. Als basis kiezen we voor een gemiddelde huurverhoging die gelijk is aan de inflatie. Voor dit jaar is dat 2,6 procent. We weten dat een deel van onze huurders iedere maand moeite heeft om financieel rond te komen. Daarom kiezen we ervoor de huurverhogingsruimte die de overheid ons geeft maar voor een deel te gebruiken”, zegt Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen.

Huurbevriezing en huurverlaging

Sinds 1 januari 2020 mogen woningcorporaties ervoor kiezen de huur te bevriezen of verlagen wanneer de huurprijs in verhouding tot het gezamenlijk inkomen van de huurders relatief hoog is. Timmerman: “Naast de beperkte huurverhoging kunnen huurders van Wetland Wonen die in aanmerking komen voor huurbevriezing of huurverlaging hiervoor een aanvraag bij ons indienen. Dit betekent dat voor sommige huurders de jaarlijkse huurverhoging eenmalig niet doorgaat en in sommige gevallen de huur wordt verlaagd tot onder de liberalisatiegrens. Hierdoor komt de huurder in aanmerking voor huurtoeslag. Zo proberen we fijn en betaalbaar wonen voor iedereen mogelijk te maken.” Wanneer een huurder recht heeft op huurbevriezing of huurverlaging is te lezen op de website www.wetlandwonen.nl/huurverhoging.

Coronacrisis

Wetland Wonen kiest ervoor om de huurverhoging per 1 juli door te laten gaan, ondanks de coronacrisis. “De huurinkomsten gebruiken we om nieuwe woningen te bouwen en onze bestaande woningen te onderhouden en verduurzamen. Juist in deze onzekere tijd zien we hoe belangrijk het is om een fijn thuis te hebben”, aldus Timmerman. "Het is voor huurders die financieel worden getroffen door de coronacrisis moeilijk om de gehele hele huur te betalen, niet alleen de huurverhoging. Wij denken heel graag mee met deze huurders om samen met hen tot een passende oplossing te komen.”