De kranslegging in Zwartsluis
De kranslegging in Zwartsluis Jan van Kleef

Corona noopt tot sobere herdenkingen in Zwartewaterland

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Door de coronacrisis vindt de Nationale Dodenherdenking vandaag anders plaats dan Nederland gewend is. Gewoonlijk brengen de verschillende herdenkingsbijeenkomsten in Zwartewaterland veel mensen op de been. Maar dat is vanavond vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk.

Inwoners kunnen de nationale herdenking op tv of online bekijken. Eerder vandaag werden zowel in Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis als Kamperzeedijk kransen gelegd bij de verschillende monumenten. Dat gebeurde in kleine kring, in aanwezigheid van burgemeester Eddy Bilder. Verder had het Nationaal Comité 4 en 5 Mei dit jaar opgeroepen om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de hele dag de vlag halfstok te hangen.

Hieronder staat een video van de verschillende kransleggingen vandaag in Zwartewaterland.

In de video zegt burgemeester Bilder onder andere: "Dodenherdenking 2020. Het is heel anders dan we ons hadden voorgesteld. We zouden in 2020 uitgebreid stilstaan bij 75 jaar bevrijding. En de gedenkdagen op 4 en 5 mei zouden, zo hadden wij verwacht, veel grootser worden opgezet dan de jaren daarvoor. Nu zijn we hier met een paar mensen bij elkaar om op de 4e mei toch kransen te leggen."

 De kranslegging in Zwartsluis
 De kranslegging in Zwartsluis
 Burgemeester Bilder aan het woord.
 De kranslegging in Zwartsluis
 De kranslegging in Zwartsluis