Bas Wilberink

Bilder: 'Verspreiding van virus misschien wat gestopt, maar leed nog lang niet voorbij’

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - In Zwartewaterland is momenteel het beeld dat het coronavirus zich niet actief verder verspreidt. Wel zijn er gisteren opnieuw drie inwoners overleden aan de gevolgen van het virus. Het gaat om twee mensen uit Genemuiden en één uit Zwartsluis. “Daar waar de verspreiding dan misschien wat gestopt is, is het leed nog lang niet voorbij”, zo zei burgemeester Bilder vanavond op ZwartewaterFM.

Er hangt volgens de burgervader een schaduw over de verder goede berichten die steeds meer de ronde doen. “Als ik op de berichten van de huisartsen afga, dan is er sprake van nog maar weinig mensen die zich melden voor het coronaspreekuur. Er is toch iets van stabilisatie”, zei hij daarover.

4 en 5 mei
Verder sprak de burgemeester op ZwartewaterFM over 4 en 5 mei, afgelopen maandag en dinsdag. “In alle opzichten vond dat sober plaats. We hebben op 4 mei de dodenherdenking overdag vorm en inhoud gegeven door het leggen van kransen in een klein comité. En ook gisteren is een rustige en sobere dag geweest. Dat is ook het bericht dat ik van de politie kreeg. We hadden vooraf wel wat zorgen dat het misschien iets te druk zou worden in de kernen, dat mensen met het mooie weer er op uit zouden trekken. Maar ik ben erg content met de wijze waarop inwoners aan 5 mei inhoud hebben gegeven. Het heeft niet geleid tot noemenswaardige drukte op de straten.”

Persconferentie Rutte
Daarnaast zei Bilder aandachtig te hebben meegeluisterd naar de persconferentie vanavond van minister-president Rutte en minister De Jonge, over de verdere verruiming van de maatregelen. “Ik denk dat we er allemaal best content mee kunnen zijn”, zei Bilder. “Natuurlijk moeten we geduld beoefenen en gaat het niet zo snel als velen zouden willen, maar je ziet wel dat er stappen de goede kant op worden gezet. Dat stemt tot dankbaarheid.”

Wel wilde de burgemeester onderstrepen wat Rutte en De Jonge aangaven: “Dat we voorzichtig moeten zijn. We moeten nog steeds zien dat ons gedrag niet bijdraagt aan een verdere verspreiding. Daar wil ik een dikke streep onder zetten. Ook als ik kijk naar onze gemeente, waar zo veel mensen nog besmet zijn en waar het virus nog niet is uit gewoekerd. Dat vraagt zeker om de regels nog behoorlijk goed te respecteren en zo veel mogelijk contacten met anderen te vermijden.”

Bilder zei tot slot dat hij hoopt dat velen met hem wat licht zien aan het einde van de tunnel. “Dat we de lijn die nu is ingezet van verlichting van de maatregelen de komende weken en maanden met elkaar mogen voortzetten. En dat er dan aan deze heel zware en moeilijke tijd ook een keer een einde mag komen. Alhoewel dat best nog even kan duren."