Afbeelding
Bas Wilberink

'Eind van de week hopelijk meer duidelijk over opening van de drie zwembaden'

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - De drie zwembaden in Zwartewaterland openen deze week nog niet hun deuren, ondanks dat premier Rutte vorige week aangaf dat dat onder voorwaarden zou mogen vanaf vandaag. Dat is volgens manager Raymond Spijkerman echter nog niet mogelijk. Hij hoopt eind deze week meer duidelijkheid te kunnen geven over wanneer en hoe de baden weer open gaan.

"We zijn best wel overvallen door het nieuws", laat hij weten. "Tijdens de persconferentie van premier Rutte was nog onduidelijk of de zwembaden onder de maatregelen van het onderwijs of de sportscholen vielen. Daar zit vier maand verschil tussen. Een paar uur later sijpelt opeens het bericht door dat de zwembaden 11 mei al open mogen."

Vrijdagmiddag ontvingen de Zwartewaterlandse baden het zwembadprotocol, opgesteld door een werkgroep van organisaties in de zwembadwereld. Dat heeft Spijkerman naar de gemeente Zwartewaterland gestuurd ter beoordeling. Maar een opening van de baden vandaag was sowieso geen optie. "Om onze vaste kosten te drukken, hebben wij de kachels rigoureus zachter gezet en het zwembadwater teruggebracht naar 19 a 20 graden", legt Spijkerman uit. "Daarmee hebben we twee derde van onze energielasten kunnen drukken. De temperatuur moeten we nu weer 10 graden omhoog brengen. Daarvoor geldt: een graad per dag. Dat lukt dus niet in een paar dagen."

Routing

Ook werken de Zwartewaterlandse baden momenteel aan een routing met bestickering om zowel bezoekers als het personeel een veilig zwembadbezoek te kunnen garanderen. Daarnaast is een grote voorraad aan desinfectiemiddel gekocht en wordt met de leverancier een plan gemaakt voor het gebruik ervan. "Als we dan open gaan, willen we het ook verantwoord doen", zegt Spijkerman. "Niet dat we na een week weer dicht moeten, omdat we hebben lopen te pionieren."

Spijkerman hoopt eind deze week meer duidelijkheid te hebben over hoe en wanneer de zwembaden in deze gemeente weer open kunnen. Daarnaast wordt goed gekeken welke doelgroepen het eerst weer kunnen komen zwemmen. Kinderen zijn de meest voor de hand liggende groep.

Spijkerman ziet het als 'een positief signaal' dat de baden weer open kunnen. "Absoluut! Wij zijn geen mensen die schrikken van een protocol of dat onwerkbaar vinden. Wij houden ervan om 'out of the box' en in mogelijkheden te denken."