Bas Wilberink

Situatie 'behoorlijk stabiel aan het worden', wel weer overlijdensgeval door corona

Algemeen

ZWARTEWATERLAND - Burgemeester Eddy Bilder deelde maandagavond mee dat er geen nieuwe coronabesmettingen in Zwartewaterland zijn gemeld. “Het beeld dat de situatie behoorlijk stabiel aan het worden is, wordt ook door de gegevens van dit moment bevestigd”, zei hij op ZwartewaterFM. Wel is afgelopen weekend weer een inwoner uit Genemuiden overleden aan de gevolgen van het virus. “Het leed in onze gemeente neemt nog bijna dagelijks toe.”

De burgervader rekende voor dat in Zwartewaterland nu rond de vijftig inwoners zijn overleden, waarvan de oorzaak zeker of zeer waarschijnlijk het coronavirus is. Het exacte aantal kon Bilder niet noemen, omdat ook mensen zijn overleden aan corona-achtige verschijnselen, maar niet altijd met zekerheid kon worden vastgesteld of dat het ook was.

Hij zei verder dat in zowel de Hazelaar in Hasselt als de Schans in Zwartsluis momenteel geen mensen meer zijn met corona. “Dat is een heel mooi bericht. Wat mij betreft nu ook de gezamenlijke verantwoordelijkheid om te doen wat in ons vermogen ligt om te zorgen dat dat zo blijft. In de Meente zijn nog wel een aantal mensen met corona besmet.”

Bilder riep daarom op om nog steeds de basisregels goed in acht te nemen. “Het is allemaal niet zo moeilijk om die 1,5 meter afstand zo veel mogelijk in acht te nemen, om drukte te vermijden, om zo veel mogelijk thuis te werken, om de handen geregeld te wassen en bij verkoudsheidsklachten thuis te blijven. Ook wanneer iemand in het gezin klachten heeft.”

De burgervader ging in op het bericht over gezinsleden van een coronapatiënt die niet in quarantaine waren gebleven. Daar is de afgelopen dagen veel om te doen geweest, zei hij. “Als dat gebeurt, is dat niet goed. Maar het moet ook geen heksenjacht worden. Ik wil er ook op wijzen dat we elkaar hier op aanspreken en het bespreekbaar maken. Ik weet dat het leeuwendeel van de mensen heel zorgvuldig met de regels omgaat, maar het is van belang dat iedereen dat doet. Zeker op het moment dat het risico aanwezig is dat je de besmetting overdraagt, moet je zo groot mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen.”

Herdenkingsteken
Verder kwam het idee voor plaatsing van een herdenkingsteken of -monument in Zwartewaterland ter sprake. “Daar sta ik op zich heel sympathiek tegenover”, zei Bilder. “Ik denk ook dat wij over enige tijd iets moeten doen, want we hebben met elkaar iets heel verschrikkelijks meegemaakt en eigenlijk zitten we er nog in. We menen dat we nu het ergste achter de rug hebben, ik hoop ook dat dat waar is. Maar op het moment dat er nóg iets meer licht is aan het einde van de tunnel denk ik dat het een breed gedeelde behoefte is om deze moeilijke periode ook ergens een plek te geven. Dat kan in de sfeer van een herdenkingsteken of -monument. Daarvoor zijn verschillende initiatieven bij ons binnengekomen. Daar willen we op een later moment zeker het gesprek over aangaan, waarbij we ook denken aan het daarbij betrekken van nabestaanden.”