Waarnemer Tom Kisjes (rechts) en Myrthe Lugtmeier
Waarnemer Tom Kisjes (rechts) en Myrthe Lugtmeier

Jongerenwerkers blijven in coronatijd contact zoeken

Algemeen

ZWARTSLUIS - Ze willen op een laagdrempelige manier in contact komen met jongeren, in maar ook na coronatijd. Myrthe Lugtmeier en Tom Kisjes, jongerenwerkers bij Welzijn MensenWerk, zijn nu extra actief op Instagram en gaan de straat op. "We willen zo voorkomen dat jongeren problemen krijgen, bijvoorbeeld omdat ze er met schoolwerk niet uitkomen of omdat het thuis niet zo lekker loopt. En wanneer die er toch zijn, kunnen we zo snel mogelijk ingrijpen zodat specialistische hulp niet of minder nodig is."

De jongerenwerkers hebben voor kinderen in de leeftijd tot 12 jaar vooral contact met de ouders. Vanaf 12 jaar zoeken ze vooral online contact. "In de afgelopen weken zijn we creatief geweest op ons Instagram-account. Onze collega Emil hield een kookworkshop, we hadden de Zwartewaterlandquiz en een sportworkshop. En we hebben in een mooie samenwerking met de burgemeester, politie en boa’s een filmpje gemaakt. Daarin wijzen we jongeren op de coronarichtlijnen maar laten we vooral merken dat we trots zijn op hoe ze zich erdoor heen slaan."

Benaderbaar

De jongerenwerkers zoeken de jongeren ook buiten op. "Het is belangrijk dat we dichtbij en benaderbaar zijn, zodat ze vertellen waar ze mee zitten, wat ze nodig hebben. Het maakt niet uit waarover het gaat, van de verveling in deze coronacrisis tot problemen thuis. Maar ook goede ideeën zijn welkom. We gaan in deze crisistijd vaker de straat op en dat werkt. Ook jongeren zijn er nu meer te vinden. Dat moeten we misschien wel blijven doen", concludeert Myrthe Lugtmeier.

Samen organiseren

Collega Tom Kisjes is blij dat er sinds 11 mei weer fysieke groepsactiviteiten mogelijk zijn. "Zo organiseren we in samenwerking met de buurtsportcoach regelmatig sportactiviteiten. We gaan, zodra het kan, ook activiteiten houden op het Agnieten College Zwartsluis. We doen dat graag samen met de jongeren. Zo betrek je ze bij het aanbod in het dorp. Er zijn al diverse jongens en meiden die willen helpen, hartstikke leuk."

Voor vragen en advies zijn de jongerenwerkers in Zwartewaterland altijd bereikbaar: Myrthe Lugtmeier via tel. 06-48467771 of m. lugtmeier@welzijnmw.nl, Tom Kisjes via 06-33350627 of t.kisjes@welzijnmw.nl. Of via Instagram jongerenwerk_zwartewaterland.

Voor meer over het jongerenwerk: www.welzijnmw.nl/gemeente-zwartewaterland.